Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Son günlerde PKK terör örgütünün Sincar’dan çekildiği iddialarına yönelik haberleri görüyoruz. Acaba gerçekten çekildi mi yoksa bir kurgu mu? Bölge, Türkiye ile Irak için güvenlik ve istikrar açısından önem taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında terör örgütüne yönelik müdahale anlaşılır olmaktadır.

Sincar neden önemli?

Sincar (Şengal), Irak-Suriye sınırına 40 kilometre mesafede, Musul’un 130 km batısında, Nusaybin’in 80-90 kilometre güneyinde yer alıyor. Bölgenin önemli bir özelliği, Türkiye’nin güney sınırı ile Erbil’e eşit mesafede ve Irak ile Suriye sınırında yer almasıdır.

Bölgenin tek dağlık alanı olan Sincar, Türkiye’nin ifade ettiği gibi PKK’nın ikinci Kandil’i olarak nitelendirilmektedir. Bu bölge PKK için bazı avantajlar yaratmaktadır. Şöyle ki, Irak ve Suriye’nin kuzeyini kontrol edebildiği gibi hem Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (Barzani) sınırlarına girmemiş oluyor hem de Şengal Dağlarının kendileri için korunaklı olması avantajını kullanıyor.

PKK Sincar’dan çekildi mi?

Ortada bir kurgu söz konusu. PKK’nın çekilmiş olma ihtimali çok düşük. Silahlı kanadı Şengal Savunma Birliği (YPŞ) hala orada. Eğer çekildiyse nereye gitti? Bu soruya ancak “ ya isim değiştirdi (YPŞ diye) ya da halkın arasına karıştı” cevap olarak verilebilir. Bir başka hususu da unutmamak gerekiyor; buradan çekilen PKK terör örgütü Türkiye’ye karşı başka bir yerde de kullanılabilir. Türkiye bu konuda dikkatli olmalıdır.

İran’ın Sincar üzerinde etkisi var mı?

Kuşkusuz İran’ın Irak’ta etkinliği tartışılamaz. İran’ın Akdeniz’e ulaşma yolunda Irak ve Suriye arasında Sincar önemli bir noktadır ve kontrolünü ele geçirmek istemektedir. Ancak İran bu politikasını, Kerkük’ün merkezi hükümetin kontrolüne girmesiyle askıya almış durumdadır.

Haşdi Şabi Komutanı Kenan Tuzlu, PKK militanlarının Sincar’dan çekildiğini yerine Haşdi Şabi ve Irak Ordusu’nun yerleştiğini ifade etti. Belki doğrudur, ancak Haşdi Şabi sembolik olarak varlık göstermiş olabilir. Çünkü Başbakan Haydar el-İbadi tarafından faaliyetleri sınırlandırılmış, eskisi kadar aktif durumda değildirler.

Türkiye’nin operasyonu…

Türkiye’nin Kandil’e yönelik operasyonları uluslararası alanda sorun olmazken, Sincar’a yönelik saldırısı yeni operasyonlara yol açabilir. Bu nedenle, Türkiye uluslararası hukuk normlarına uymakla birlikte aynı zamanda da o ülkedeki meşru olan güçlerle iş birliği yapmak durumundadır.

Eğer 2014 yılında operasyon yapılmış olsaydı daha başarılı olunabilirdi. Çünkü merkezi hükümet zayıf, ordu dağılmış ve kaos ortamı söz konusuydu. Ancak şimdi merkezi hükümet var ve dengeler değişmiş durumdadır.

Aklımıza şöyle bir soru gelebilir, bu operasyon Irak ile Türkiye’yi karşı karşıya getirir mi?

Doğrudan bir çatışma olacağını düşünmemekle birlikte, konu ile ilgili olarak Türkiye’nin Irak yönetimi ile görüşmeler yaptığı açıklandı. Bu doğru bir adımdır. Aksi bir durum Türkmenleri ve Kerkük’ü de tehlikeye atabilir. En önemlisi doğrudan Türkiye’nin bölgedeki çıkarları hedef alınabilir…