Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Kısa adı SIPRI (STOCKHOLM INTERNATIONAL PEACE RESEARCH INSTITUTE) olan İsveç’in başkentinde merkezi bulunan enstitü, her yıl sonunda çalışmalarını bir kitapçık olarak yayınlar. Çalışmalarında esas olarak dünya üstünde devam eden çatışmalar, silahlanma, silahsızlanma ve uluslararası güvenlik konularına yoğunlaşmıştır. 2016 yılına ait kitapçık ise geçtiğimiz hafta içinde yayınlanmış olup İngilizce özetini sitemizde Savunma Portalı altında bulabilirsiniz. Bu yıl yayınlanan konular arasında dikkat çekici olanlar aşağıda sunulmuştur.

  1. Ortadoğu, Paris terör saldırıları ve yakın ülkeleri mülteci akınına boğan gelişmeleri ile güvenliği tehdit eden bir kaynak olmaya devam etmiştir. Bunların arasında, Suudi-Yemen çatışması, Suriye’de devam eden savaş ve 2015 Ekim’inden itibaren Rusya’nın konuya müdahil olması, İsrail ile Filistin arasında ara sıra alevlenen gerilim, doğu sahillerinde İŞİD’in güçlenmesiyle ağırlaşan Libya iç savaşı, Irak Merkezî Hükümetine yönelen İŞID ve kuzeydeki ayrılıkçı Kürtlerin tehditleri, 2015 yılında Rus yolcu uçağının düşürülmesinden sorumlu tutulan İŞİD’in Sina Yarımadasında yükselen tehdidi sayılabilir.
  2. Temmuz 2015’de yapılan JCPOA anlaşması İran’ın tüm nükleer programı ile ilgili problemleri yok etmese de tansiyonu düşürmüştür. Özellikle İran’a uygulanan yaptırımların gevşetilmesi İran’ı rahatlatmıştır.
  3. Suriye ve Ukrayna’da devam eden iç savaşlarda, tarafların tamamı bölge içi ve dışı güçlerden çeşitli imkânlar sağlamaktadır.
  4. Mali’de Tuaregler ile merkezi hükümet arasında süren ve Fransa, Afrika Birliği ve BM’nin müdahil olduğu çatışmalarda 2015 ortalarında beşinci kez barış anlaşması imzalandı. Büyük problemlere rağmen barış devam ettirilmeye çalışılmaktadır.
  5. Dünya üstünde devam eden çatışma alanı sayısı 41’den 50’ye yükselmiştir. Bunlardan sadece bir tanesi iki ülke arasındadır: Pakistan-Hindistan. Diğerleri bölgesel güçlerle, ülkeler veya ülkelerin silahlandırdığı militer güçlerle diğer yapılar arasında yaşanmaktadır.
  6. Can kayıpları açısından değerlendirildiğinde dünyanın en tehlikesiz dört ülkesi İzlanda, Danimarka, Avusturya ve Yeni Zelanda’dır. Buna rağmen en tehlikelileri ise Suriye, Güney Sudan, Irak ve Afganistan’dır.
  7. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde (EUFOR RCA), Güney Sudan’da (IGAD MVM), Afganistan’da ve Mali’de barış operasyonları sürdürülmektedir.
  8. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin artan kullanımı tehditleri de beraberinde getirmiştir. Artan tehditleri karşılamak için alınan tedbirler, temel insan haklarında kısıtlamalara dönüşebilmesi nedeniyle tartışma konusu oluşturmuştur.