Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

İnsanoğlu çok eskiden beri günlük hayatta yaptığı fiziksel hareketlere yönelik geliştirici çalışmalar uygulamakta, her gün kullandığı fiziksel hareketleri daha da kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda da ilk olarak ‘’avcı-toplayıcı’’ kavimler çalışmalara başlamıştır. Antik Roma’da bilinen ilk Olimpiyatlar düzenlenmiş, bu olimpiyatlarda günlük hayatta ve savaşmak için kullanılan hareketler müsabık hale getirilmiştir. Gladyatörler, birbirleriyle mücadele ettikleri arenalarda şampiyon olmak ve hayatta kalabilmek için boş zamanlarının çoğunu beden eğitimi ve teknik eğitim faaliyetleriyle geçirmişlerdir. Bu çalışmalar, günümüzde ‘’Savaş Beden Eğitimi’’ olarak bildiğimiz forma yüzyıllar içinde dönmüştür. Savaş Beden Eğitimi konusuna önceki makalemizde değinmiştik.

Kişisel Güvenlikte Spora Duyulan İhtiyaç

Kişisel güvenlik planlamalarında tekniğin önemi kadar, tekniği uygulayacak zihinsel ve fiziki güç de profesyonelce tanımlanmaktadır. Kişilerin bireysel güçlülükleri/zayıflıkları ve bunun kişiye sağladığı avantaj/dezavantajlar, yakın savunma ve mücadele sporları uzmanları tarafından özel bir alan içinde değerlendirilmektedir. Her gün belli saatlerde belli işler yapmakta olan bizler, zamanımızın çoğunu sokakta geçirmekteyiz. Dolayısı ile sokakta karşılaşabileceğimiz iyi-kötü tüm durumlara hazır olmak hayatımızı kolaylaştıracaktır. Aşağıda yapılan açıklamalarda, çok daha aktif olmanın ve olumsuz durumlarda etkin öz-savunmanın şifreleri verilmektedir.

 

Sportif Performansa Karşı Realite

Yakın savunma konusunda çalışan dünyadaki birçok eğitmen, (askeri görüşün aksine) günlük hayatta karşılaşılabilecek olumsuz mücadelelerin maksimum 15 saniye sürdüğünü savunmaktadır. Askeri birliklerde yapılan savunma-saldırı çalışmaları, kuvvette devamlılık esaslı antrenmanlarla desteklenmektedir. Bunun nedeni, askeri birliklerin genel olarak orman ve arazi koşullarında çalışmalarıdır. Ancak meskun mahal ortamındaki mesleki tecrübeler göstermiştir ki; kuvvette süreklilik kadar, patlayıcı kuvvet ve reaksiyon süresi de çok büyük öneme sahiptir. Aniden başlayan ve 10-15 saniye gibi çok kısa sürelerde sonuçlanan sokak mücadeleleri, birden fazla değişkenin devrede olduğu kaotik durumlardır. Şehirde hayatta kalma mücadelesi veren bir kişinin fiziksel dayanıklılığı kadar, durumlara en kısa sürede ve yüzde yüz güçle reaksiyon vermesi büyük avantaj sağlamaktadır. Bu yönde yapılan egzersiz çalışmaları kas-iskelet-sinir arasındaki korelasyonu en üst seviyeye çıkartmaktadır. Birbiriyle tam uyum halinde olan vücut parçaları, beynin algıladığı ve saatte 270 km hızla sinirler yoluyla ilettiği algıya daha kısa sürede cevap verebilmektedir. Bununla beraber yanına kassal kuvveti alan vücut, gelen etkiye karşı etkin tepki vermektedir. Dilerseniz kısaca özetleyelim:

YAZININ DEVAMI AŞAĞIDAKİ PDF DOSYASINDA SUNULMUŞTUR:

[pdf-embedder url=”http://ankaenstitusu.com/wp-content/uploads/2017/03/Makale08-Kişisel-Savunma-ve-Spor.pdf” title=”Makale08 – Kişisel Savunma ve Spor”]