Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Milli Mücadele günlerinde memleketin dört bir yanında tarifsiz acılar yaşandı ve büyük fedakârlıklar gösterildi. Yüksek bir iman, inanç, azim, kararlılık, sadakat ve milli bir ruh ile bütünleşen Türk milleti, kendisinden güçlü donanıma sahip işgal kuvvetlerini yenmeyi başardı. Mücadele yıllarından sonra ülkenin her yerinde kahramanca savaşan yiğit kadınlarımız ve erkeklerimiz için anıtlar, abideler, heykeller ve kabirler yapıldı. Bazılarının isimleri, okullara, sokaklara ve şehirlerin önemli çeşitli yapılarına verildi.

Milli Kahramanların İsimleri ve Heykelleri

İlerleyen yıllarda ise siyasi kutuplaşmalar neticesinde bu heykeller kaldırılıp, yerlerine başka heykeller dikildi. Milli kahramanların isimleri okullardan, sokaklardan ve şehirlerin önemli yapılarından silinip, yerlerine başka isimler verildi. Genellikle de bir, iki dönem belediye başkanlığı yapan kişilerin isimleri yüceltildi. Ne garip iştir ki milli kahramanların isimleri yaşatılmazken, belediye başkanlarının isimleri her yere verilmeye başlandı. Ve ne yazık ki aslında böylelikle, bu şehirlerde yaşayan gençler, milli bir ruh ve milli bir şuurdan uzaklaştırılmış oldu. Bir şehir düşünün. Şehrin giriş ve çıkışlarında milli kahramanların heybetli heykelleri olsun. Şehrin en işlek caddelerinde milli kahramanların isimleri olsun. Ve şehrin en merkezi noktasında yine milli kahramanların abideleri olsun. O şehirde yaşayan gençler, bu milli değerleri görerek büyüyecekleri için tarih şuurları olacaktır, milli kahramanlara karşı vefa duyguları olacaktır, milli bir ruh ve milli bir şuur haliyle yaşantılarını sürdüreceklerdir.

Bugün kaç şehirde manzara böyledir? Bugün kaç milli kahraman belgesel, dizi, sinema filmi ve tiyatro ile yâd edilmekte, hatırası yaşatılmakta ve Türk milletinin evlatlarına öğretilmektedir? Ve yaşadığınız şehirlerdeki sokak, cadde, okul, tarihi yapıların isimlerine dikkat edin. Kaçında o yörelerin milli kahramanlarının isimleri var? Ve kaçında günümüz siyasetçilerinin, belediye başkanlarının isimleri var? Dışarıdan gelip bilmeyenler de sanacaklar ki memleketi ve milleti bu siyasetçiler kurtarmışlar! Bu manzaralar çok üzücü. Vefalı insanlara ve Türk milleti gibi yüksek ruhlu bir milletin evlatlarına yakışan; milli kahramanlarına vefa göstermek olmalıdır. Elbette günümüz siyasetçileri içerisinde, yaşadıkları ve yöneticilik yaptıkları şehirlere hizmetleri olan insanlar var. Ve bunların isimleri, kendilerine teşekkür etmek ve vefa göstermek adına bir yerlere verilmeli. Ancak adama sorarlar! Şehirde, o şehrin milli kahramanlarının hatıralarından eser yokken, herhangi bir siyasetçinin ismi neden var? Şüphesiz bu hareket, düşüncesizlikten, milli hissiyat ile hareket kabiliyetinden yoksunluktan ve milli vefa duyguları ile hareket etme düşünce yapısından uzak olmaklıktan başka; aslında tamamen günümüzdeki siyaset şeklinin, yandaşlığın, klasik politikacılık anlayışının ve gelecek seçimlere yatırımın neticeleridir.

Olması Gereken

Hâlbuki olması gereken; Çanakkale’de ve Milli Mücadele günlerinde, Türk devleti ve Türk milleti için serden geçmiş, her yörenin milli kahramanlarının hatıralarının yaşatılması, kahramanlıklarına yakışır heykellerinin yapılması ve önemli cadde ve noktalara isimlerinin verilmesi olmalıdır. Tabi bir de var olan bazı heykellerin durumları da vahim. Bir yönetici talimat veriyor ve o talimata göre de heykel yapılıyor. Denetleme ve itiraz mekanizması yok ki memlekette! Çoğunluğu ve mührü elinde tutanın zevkine göre yönetiliyor her şey. Hal böyle olunca da muhteşem heykeller olduğu gibi çocukça, görenlerin içini acıtırca ve milli kahramanların hatıralarına saygısızca heykeller de çıkıyor ortaya. Özellikle kültür işlerinde vazifeli kişilerin ve yerel yöneticilerin bu konuya dikkat etmelerini ve gerekli düzenlemeleri yapmalarını diliyorum…