Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Meşhur bir sözdür; hayatın inişleri ve çıkışları vardır, çıkışları yönetmek kolaydır, inişleri yönetmek ise ustalık gerektirir şeklinde. Hayatta her zaman her şey güllük gülistanlık gitmez, bazen önemli kriz durumları ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu tip durumlar ile gelen danışanlarıma yardımcı olmaya çalışıyorum. Burada bir seans yapmıyoruz elbette, diğer yandan genel olarak yararlı olabileceğini düşündüğüm bir iki hususu paylaşmak istedim.

Öncelikle bir durum tespiti yapmaya çalışın; acil olarak bir adım atılması gerekiyor mu yoksa biraz zamana bırakmak mümkün olabilir mi? Her durumu kendi içinde değerlendirmek gerekir, bazen hızlı hareket etmek gerekir bazen de sabırlı olmak ve beklemek bazı şeylerin kendiliğinden biraz çözülmesini sağlayabilir.

Daha sonra güvendiğiniz bir dostunuzla durumu paylaşın; kriz durumlarında hepimiz aşırı duygusallaşma eğilimi gösterip küçük bir çocuğa dönüşebiliyoruz, bu nedenle de çok basit ve mantıklı olabilecek çözümler gözümüzden kaçabiliyor. Dışarıdan bir bakış açısı çoğu durumda iyi gelecektir.

Kriz durumlarında genellikle mantık ikinci planda, duygular birinci planda oluyor, bana haksızlık yapılıyor gibi de düşünebiliyoruz.

Benim gözlemlediğim kadarıyla kriz durumları genellikle ilişkiler alanında yaşanıyor, bu bazen özel hayatımızda olabiliyor bazen de iş hayatı içinde.

Çatışma yönetimi anlayışı çerçevesinde baktığımızda ortada bir konu var ve iki taraf da geri adım atmak istemiyor, burada bir uzlaşma sağlanması için dengeli bir fedakârlık yapılması gerekiyor.

Diğer yandan bazen de ortada görünen konu esas konu olmayabiliyor, bir birikimin neticesinde fındıkkabuğunu doldurmayacak bir konu yüzünden tartışma krize dönüşebiliyor.

Bu tip durumlarda da gerçek konuyu tespit edip bununla yüzleşme cesaretini göstermek gerekiyor.

Çoğumuz çatışmalardan kaçınarak hayatımızı yönetmeye çalışıyoruz, bu bazen krizlere davetiye çıkarmak anlamına geliyor. Sizi rahatsız eden bir olay olduğunda bununla ilgili tepkinizi ölçülü olarak ortaya koyabilmeniz, hayır diyebilmeniz ve sınır çizebilmeniz önemli.

Elimden geldiği ölçüde ana hatları ile değinmeye çalıştım.

Sevgi ile kalın.