Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Yeni bir yıla başladık, belki bu yıl potansiyelinizi en üst seviyeye çıkarmaya ve olabilecek en iyi halinizi oluşturmaya karar verdiniz. Eğer öyle ise bu yazının size bir tür rehberlik edebileceğini düşünüyorum.

Yılbaşında herkes birbirine hediyeler alıp verirken kendinize verebileceğiniz en güzel yeni yıl hediyesinin ne olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bence bir insanın kendisine verebileceği en güzel hediye kendisi ve hedefleri için zaman yaratmaktır. Dolayısı ile yeni yılda mümkün olursa her gün kendinize yarım saat ayırmanız bu yılı diğerlerinden daha farklı bir noktaya yerleştirmenizi sağlayacak ilk adım olacaktır.

Günü kurtarmak ve günü kurtaran pansuman tedbirler yerine gerçek bir değişimi başlatmak istediğinizi varsayıyorum. O halde gelin başlayalım. Önerdiğim çalışmayı yazarak yapmanızı tavsiye ediyorum, etkisi çok daha fazla olabilecektir.

Öncelikle bir geçmiş yıl değerlendirmesi yapalım; ama bunu geri bildirim şeklinde değil de ileri bildirim modeli ile uygulayalım ve bundan sonrası için de bir alışkanlık haline getirip mümkün olursa üç ayda bir yenileyelim.

Beş tane konu belirleyerek başlıyoruz; bu sayının özel bir anlamı yok, eğer beş tane konu bulamıyorsanız üç tane de olabilir. Bu konular sizin için gerçekten bir anlam ifade eden ve yeni yılda üzerinde çalışıp iyi sonuçlar almak istediğiniz alanlar olsun.

Daha sonra bu beş konu özelinde tek tek şu sorulara yanıt arayalım, mevcut durum nasıl gözüküyor, ben aslında ne istiyorum, bugünden itibaren neleri farklı yaparsam istediğim sonuçlara ulaşabilirim?

Geçmişle ilgili herhangi bir değerlendirme içermiyor, diğer yandan ben mutlaka geçmişe dair bazı bulgulardan yararlanmak istiyorum derseniz şöyle bir soru ilave edebilirsiniz, 2018 yılında bu konularda çıkardığım dersler nelerdi?

Şimdi üzerinde çalışabileceğimiz beş konu belirlemiş durumdayız, bunların her biri ile ilgili olarak ayrı ayrı bir vizyonlama çalışması yapmanızı rica ediyorum, yine mümkünse yazın lütfen, olabilecek en iyi durumu hayal edin ve kendinizi orada görün, neler hissediyorsunuz? 2019 yılı bitmiş ve siz bu konularda elde ettiğiniz başarıları mutlulukla çevrenize duyuruyorsunuz, kimlere neyi nasıl anlatmak isterdiniz?

Hayal kurmak, iyimser olmak, pozitif olmak elbette önemli, bu nedenle vizyon çalışmasını yaptık, diğer yandan fiziksel bir dünyada yaşıyoruz ve eylem adımları da gerçekleşme açısından çok önemli. Bu nedenle eylem adımlarınızı da konular itibarıyla farklı olacak şekilde yazmanızı ve bunlar için bir takvim belirlemenizi rica ediyorum.

Daha sonra ilk adımların neler olabileceğini bulmak geliyor. Çoğu insan aslında yeni yıl ile birlikte yapmak istedikleri değişim konusunda bir adım atıyor fakat devamını getiremiyor.

Devamını getirmek dediğimiz konu aslında motivasyon ve daha çok içsel motivasyon ile ilgilidir. Bu nedenle içsel motivasyon kaynaklarının keşfedilmesi önem arz eder. İçsel motivasyon kaynaklarının başında da nedenler gelir, bir şeyi neden başarmaya çalıştığınız çok önemlidir. Belirlediğiniz beş konu ile ilgili olarak neden başarmak istediğinize dair nedenlerinizi yazmanızı istiyorum, ne kadar çok neden bulabilirseniz o kadar iyi olacaktır, bunları yazdığınız kâğıda da lütfen yanınızda taşıyın ve arada bir çıkarıp okuyun.

Son olarak da şunu söylemek istiyorum; eğer değişim konusunda istekli iseniz mutlaka kendinize günde yarım saat zaman ayırıp bu konular üzerinde düşünün, yazıp çizin, okuyun ve izleyin, yardım alın, her şeyi tek başımıza yapmak durumunda değiliz, birlikte çok daha kolay başarabiliriz.

Güzel bir söz var, aklımda kaldığı kadarı ile paylaşmak istiyorum, hızlı gitmek istiyorsan yalnız git, uzağa gitmek istiyorsan birlikte git şeklinde. Dolayısı ile sizinle benzer konular üzerinde çalışmak isteyen kişilerle iki veya üç kişilik gruplar kurarak değişimi birlikte gerçekleştirmeyi de düşünebilirsiniz.

Sevgi ile kalın.