…
RUS – UKRAYNA ÇATIŞMASININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Ukrayna topraklarındaki Rus harekâtının üzerinden neredeyse iki ay geçti. Sekiz hafta sonunda, Batının ”Ukrayna Zokası”nı Rusya’ya yutturduğu görülüyor. Sahadaki genel durum giderek daha da vahim hale geliyor.
İstanbul toplantısında oluşan sözde iyimser hava yok oldu gitti. Ortaya şu sorular çıktı:
-Rusya yuttuğu zokayı nasıl çıkaracak?
-Daha da hırçınlaşıp saldırganlığını artıracak mı?
-Bir çılgınlık yapıp nükleer silah kullanabilir mi?
Kanaatimiz, Rusya’nın nükleer hamleye cesaret edemeyeceği yönünde. Zira sahayı yakından takip eden ABD’nin nükleer imkân ve kabiliyeti buna engel olabilir.
Diğer taraftan, Batının etki ve ilgi alanı içindeki Ukrayna’ya sağladığı istihbarat, harekât ve lojistik desteğin Rusya’yı çıldırtacak düzeyde olması, olayın çapı ve boyutunun giderek büyüyeceğine işaret ediyor.
Son olarak Ukrayna Neptün füzeleri ve Bayraktar SİHA’ları marifetiyle Rus Donanmasının gözde gemisini batırdı. Bu olay Rusya için büyük bir handikap. Rusya’nın bunun intikamını alacak adımları mutlaka atacağı değerlendiriliyor. Özellikle uzun menzilli füzelerle Ukrayna’daki yıkımın daha da büyümesine neden olabilir. Kiev’i zor günlerin beklediğini söylemek mümkün.
Sonuç olarak, harekâtın başında öngördüğümüz durum gerçekleşiyor.
Rusya’nın harekâtın başında stratejinin ”zaman” ve ”mekân” faktörlerini iyi hesaplamadan harekâta girişmesi, diğer bir ifadeyle stratejinin temel esaslarına aykırı plânlama ile işe başlaması, harekâtın uzamasına neden oldu. İş uzadıkça harekât alanındaki genel ve özel durum Rusya’nın aleyhine döndü. Rusya siyasi ve askeri hedeflerini ele geçirme plânını tahakkuk ettirmede geciktikçe Batının arzu ettiği stratejik resim ve pozisyon ortaya çıktı.
Uzmanlar, Ukrayna topraklarındaki operasyonun bu yılın sonlarına kadar uzayabileceğini söylüyor. Bu durumda yakın gelecekte taraflar arasındaki barış ve ateşkesin halihazır şartlarda gerçekleşmesinin çok zor olduğunu söylemek yanlış olmaz. Türkiye gelinen bu noktada yeniden durum değerlendirmesi yaparak, taraflar arasındaki gerginliğin tedricen azaltılmasına yönelik adımlar atmalıdır.
- MUSTAFA KEMALİN ASKERLERİNE ÖĞÜTLER - 8 Eylül 2024
- TÜRK KARA KUVVETLERİNİN 2233. KURULUŞ YILI KUTLU OLSUN - 25 Haziran 2024
- KURTULUŞA GİDEN YOL - 19 Mayıs 2024
- TEHDİT DEĞERLENDİRMESİNDE ÖNCELİK GÖÇMEN/MÜLTECİ SORUNUNDA - 6 Nisan 2024
- TÜRKİYE – IRAK GÜVENLİK ZİRVESİ - 22 Mart 2024
- UKRAYNA’DAKİ DÜZENSİZ SAVAŞ ÜÇÜNCÜ YILINA GİRİYOR - 20 Şubat 2024
- ANAYASANIN YENİDEN YAZILMASININ YIKICILIK VE BÖLÜCÜLÜK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - 30 Ocak 2024
- ORDUNUN MİLLÎ SECİYE VE RUHU - 13 Ocak 2024
- TERÖRLE MÜCADELE ÜZERİNE DÜŞÜNCELER - 4 Ocak 2024
- TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN TEMELİ KÜLTÜRDÜR - 22 Ekim 2023