Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ 2023 DÜNYA ÜNİVERSİTELERİ ETKİ SIRALAMASINDA İLK 50 ÜNİVERSİTE ARASINDA

Londra merkezli uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından hazırlanan “2023 Dünya Üniversiteleri Etki Sıralaması”nda 106 ülkeden 1,625 üniversitenin, bulundukları bölgelerde ve dünya ölçeğinde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine” (Sustainable Development Goals-SDG) katkıları değerlendirilmiştir. Dünya üniversiteleri; “İyi İş ve Ekonomik Büyüme,” “Endüstri,” “Yenilik ve Altyapı,” “Azaltılmış Eşitsizlikler,” “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar,” “Eğitim Kalitesi,” “Sağlık ve Refah,” “Hedefler İçin Ortaklıklar,” “Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar” gibi 17 kategoride değerlendirilmiştir.

1 Haziran’da açıklanan araştırma kapsamında Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Kalitesi”nde 46’ncı sırada yer alarak bu alanda dünyanın en iyi ilk 50 üniversitesi arasına girmiştir. Üniversite, sanat ve toplumsal mirasın gelişmesine öncülük yaptığı çalışmalarıyla bölgesine, toplumuna ve dünyaya en fazla katkı sunan üniversitelerin sıralandığı “Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar” kategorisinde de 77’nci sıradadır.

Genel sıralamada; üst üste ikinci yıl Avustralya’nın Western Sydney Üniversitesi vardır. İkinci sırada Birleşik Krallık’taki Manchester Üniversitesi, üçüncü sırada Kanada merkezli Queen’s Üniversitesi bulunmaktadır. Gelişmekte olan bir ekonominin en iyi kurumu, dördüncü sırada yer alan University Sains Malaysia‘dır. İngiltere 26 kurum ile ilk 100’de en çok temsil edilen ülke olurken, onu 16 kurumla Avustralya ve 15 kurumla Kanada izlemektedir. Etki sıralamaları doğası gereği dinamiktir. Her yıl daha fazla üniversite veri tabanına katılarak SKH’leri gerçekleştirme taahhüdünü göstermeye çalışmaktadır.

KKTC kökenli Yakın Doğu Üniversitesi genel sıralamada 401-600 bandında, “Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar,” “Sağlık ve Refah” kategorisinde 301-400, “Hedefler İçin Ortaklıklar” kategorisinde 801-1000, “Hedefler İçin Ortaklıklar” kategorisinde ise 801-1000 bandında yer almıştır.

Bu başarı üzerine Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat GÜNSEL, “Yakın Doğu Üniversitesi, gücünü bilimsel üretkenlikten alarak; bilim, teknoloji ve kültür sanat alanlarında toplumsal ilerlemeye öncülük etme vizyonu ile yoluna devam ediyor” açıklamasında bulunmuştur. Prof. Günsel, sürdürülebilirliğin ekonomiden çevreye, toplumsal ilerlemeden bilimsel üretime kadar en temel ve kilit kavram olduğunu vurgulamıştır: “Sürdürülebilir bir şekilde bilimsel üretkenliğimiz, imzamızı taşıyan projelerimiz ve kültür sanat alanındaki etkinliğimiz ile dünyanın geleceğine katkı sunarken bu gelecekte ülkemizin ve toplumumuzun sahip olduğu rolü güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz.” 

Times Higher Education’ın “Etki Sıralaması”nda, 106 ülkeden üniversiteleri değerlendirdiğini açıklayan Prof. Günsel, “Eğitim kalitesinde dünyada ilk 50’de; sanat ve toplumsal mirasın gelişmesine öncülük ettiğimiz çalışmalarla ‘Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar’ kategorisinde de 77’nci olarak ilk dünya genelinde ilk 100’de yer almamız ülkemiz için büyük bir değerdir. Yakın Doğu Üniversitesi, gücünü bilimsel üretkenlikten alarak; bilim, teknoloji ve kültür sanat alanlarında toplumsal ilerlemeye öncülük etme vizyonu ile yoluna devam ediyor” demiştir.

1988 yılında KKTC’de kurulan Yakın Doğu Üniversitesi, 220’si lisans ve ön lisans, 218 lisansüstü olmak üzere 438 programı ile üst düzey eğitim-öğretim hizmeti vermektedir. Araştırmada; yönetim, sosyal yardım ve öğretim alanlarında kapsamlı ve dengeli karşılaştırma sağlamak için dikkatle kalibre edilmiş göstergeler kullanılmaktadır.

Günsel, 2023 Dünya Üniversiteleri Etki Sıralamasında somutlaşan başarısının; bilinçli, sistemli ve uzun vadeli bir vizyonun sonucu olduğuna dikkat çekmiştir: “Yakın Doğu Üniversitesi, gücünü bilimsel üretkenlikten alarak; bilim, teknoloji ve kültür sanat alanlarında toplumsal ilerlemeye öncülük etme vizyonu ile yoluna devam ediyor.” Günsel, sürdürülebilirliğin ekonomiden çevreye, toplumsal ilerlemeden bilimsel üretime kadar en temel ve kilit kavram olduğunu şöyle açıklamıştır:

“Sürdürülebilir bir şekilde bilimsel üretkenliğimiz, imzamızı taşıyan projelerimiz ve kültür sanat alanındaki etkinliğimiz ile dünyanın geleceğine katkı sunarken bu gelecekte ülkemizin ve toplumumuzun sahip olduğu rolü güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Eğitim kalitesinde dünyada ilk 50’de; sanat ve toplumsal mirasın gelişmesine öncülük ettiğimiz çalışmalarla ‘Sürdürülebilir Şehir ve Toplumlar’ kategorisinde de 77’nci olarak ilk dünya genelinde ilk 100’de yer almamız ülkemiz için büyük bir değerdir.”

Yakın Doğu Üniversitesi’nin başarısında; aşağıda Ankara’da bir vakıf üniversitesinde profesör atamasında kullanılan 9 bilim dışı kriter ile profesör ataması yapılmamış olmasının büyük katkısı olmuştur.

  • Dosyanın düzenli olması, (The regularity of the file)
  • Taşınır bellek, (Portable memory)
  • Adayın genç olması, (The candidate is young)
  • Adayın dinamik olması, (The candidate is dynamic)
  • Adayın projeci olması, (Being a project designer)
  • Adayın yaşı, (Candidate’s age)
  • Adayın dinamikliği, (Candidate’s dynamism)
  • Adayın lisans programlarında ders vermesi, (The candidate’s teaching in undergraduate programs)
  • Adayın yüksek lisans programlarında ders vermesi. (The candidate’s teaching in graduate programs)