Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Kişisel Savunmanın En İyi Dostu: Savaş Beden Eğitimi

Yüzyıllardan beri uygulanan, gerek doğu gerek batı kültüründe yer alan yakın savunma ve saldırı teknikleri günümüze kadar gelmiş, bizlerin de hem spor hem de kendimizi savunma amaçlı kullandığımız tekniklerdir. Toplulukların birbirleriyle çekişmesi ihtiyacına cevap olarak doğan savunma sanatları, günümüze kadar pek az değişikliklerle ulaşabilmiştir. Değişmeyen yegâne enstrümanlardan biri ise; Savaş Beden Eğitim.

Nedir ‘’Savaş Beden Eğitimi’’?

Harp ve fiziksel ölüm-kalım mücadelesinde kişilerin hayatta kalması için gerekli kas-sinir-iskelet sisteminin oluşturulabilmesi ve korunması için yapılan, muharebedeki hareketlerin çok tekrarlı ve farklı sistemli yapısından oluşan antrenman sistemidir.

Savaş beden eğitimi bir gerekliliktir. Bir hobi değildir. Yapıldığı süre içinde kişi, bedenini tanır. Bedensel sınırlarını keşfederken, kapasitesini üst basamaklara çıkarır. Shaolin Keşişleri ile tanışmak adına gittiğim Çin Halk Cumhuriyeti’nde karşılaştığım ve daha sonra Japon ve diğer Uzak Doğu kültürleri de gördüğüm yegane benzerlik; kişinin ‘’tanrıya ve efendisine karşı sorumlu olduğu ve hayatta kalabilmek için birtakım günlük egzersizler icra ettiği’’ydi.

Eh, adamların neden iki parmak üzerinde amut pozisyonuna geçebildiği aşikar!

‘’Savaş beden eğitimi, savaştaki hareketlerin çok tekrarlı tatbikidir.’’ demiştik. Örneklendirelim.

Kişisel savunmanız için Tekvando öğrendiğinizi varsayalım. Tekvando, tekmelerin yoğun kullanıldığı Kore kökenli bir spordur. Kişisel savunmada kullanılabilir. Hiç faydası olmazsa, reflekslerinizi ve darbelerden kaçışınızı hızlandırır. Tekvandoda var olan ‘’yüksek tekme’’ hareketini günde 1 saat boyunca çeşitli formlarla 100 tekrar yaptınız. Bu sırada, tekme atmanızı sağlayan diğer kas gruplarınızı öğrendiniz ve vücut ağırlığınızla o kaslara yönelik 20 tekrar ve daha üstü tekrarlarda egzersizler yaptınız. İşte bu, basitçe savaş beden eğitimidir.

Peki biraz daha profesyonel ve karmaşık bir örnek verelim. Harp sanatı, tehdit unsurlarını uygun teknikler kullanarak bertaraf etme sanatıdır. Bir devlet için ‘’düşman’’ kavramı var iken, devleti oluşturan milletin ve milleti oluşturan bireylerin de ‘’düşman’’ları vardır. Bir tehdit unsurunun ‘’düşman’’ statüsüne girebilmesi için; tehdit oluşturanın kötü niyetli olması ve tehditin muhatabı olan şahsın da ‘’masum’’ olması yeterlidir. Masum konumda olan bireylerin kendini savunabilmesi için öğrenebilecekleri teknik ve taktiklerin de ordudaki harp sanatıyla çok bağlantısı vardır: Bertaraf etmek…

Yapılan saldırının türü, nereden geldiği, kim tarafından yapıldığı, yapan kişinin teknik bilgisi ve uygulaması saldırının boyutlarını değiştiren unsurlardır. Zaman zaman baş edebileceğiniz bir kötü niyetli şahısla karşılaşabilecekken, sizden çok daha güçlü bir şahısla da karşılaşabilirsiniz. İşte bu durum, tekniğin yetersiz kaldığı durumlara örnektir. Bu noktada işin içine savaş beden eğitimi girer. Savaş beden eğitiminde (genellikle vücut ağırlığı ile) yapılan egzersizler sizlere kuvvet, kuvvette devamlılık, akciğer oksijen kapasitenizde artış ve dayanıklılık kazandıracaktır. Bu egzersizler size sadece bunları kazandırmayacak, metabolizma hızınızı arttırarak daha sağlıklı uygular ve daha zinde bir bedenin kapılarını açacaktır.

Yaşadığımız yüzyılda nerede ne zaman fiziki güce ve teknik bilgiye ihtiyaç duyacağınız maalesef belli olmamaktadır. Yapacağınız düzenli egzersizler sizin bir kriz durumundan kurtulabilmenizi, hayatta kalabilmenizi sağlayacaktır. Hafta sonu katıldığınız bir doğa yürüyüşü etkinliğinde rotayı ve önünüzdeki kişiyi kaybedip kaybolduğunuzu varsayın. Ve ya, sizden boy ve kilo olarak çok daha büyük bir şahsın sizi zorla alıkoymaya çalıştığını düşünün. Her iki durumda da sizi hayatta tutacak, kurtaracak olan yine kendinizdir. Tabi ki, çelik gibi bir irade ve çelik gibi bir fizik sayesinde.

Son olarak, konuyla ilgili egzersiz örneklerini içeren yazımızı ilerleyen günlerde video ve görsel destekli sizlerle paylaşacağım.

Dünya ordularında kullanılan temel bir cümleyle sözlerimi bitiriyor, hepinize huzur ve güvenli günler diliyorum.

SAVAŞIR GİBİ ANTRENMAN YAP, ANTRENMAN YAPAR GİBİ SAVAŞ!

8