Rusya’da temaslarda bulunan Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Rusya’nın ülkesine 6 adet kullanılmış, MiG-29 model savaş uçağı hibe edeceği haberlerini doğrulayarak, Rus ordusu tarafından verilen askeri araçların, Sırbistan’ın savunma kapasitesini önemli ölçüde artıracağını söylemiştir. Moskova’da yapılan açıklamada, Rusya’nın hibe edeceği savaş uçaklarının 600 milyon Euro piyasa değerinde olduğunu ve Sırbistan’ın üstleneceği modernizasyon masraflarının ise 180 ila 230 milyon Euro civarında olacağı belirtilmiştir. Rusya’nın, Sırp ordusuna ayrıca 30 tank ve 30 askeri araç da hibe edileceğï, savaş uçaklarının modernizasyonunun, Rusya’da tamamlandıktan sonra gönderileceği öğrenilmiştir.
Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, ülkesinin hibe edeceği 6 muharip jet ile MiG-29 sayısının 10’a çıkacağını ve Sırbistan’ın bölgedeki en modern filoya sahip olacağını ileri sürmüştür.
MIG – 29 Fulcrum Uçağının Özellikleri
Mikoyan MiG-29 (Rusça: Микоян МиГ-29; NATO rapor ismi ‘”Fulcrum”‘), Mikoyan Gurevich tarafından 1977 yılında üretilmiştir. Dördüncü jenerasyona ait, üstün manevra yetenekli bir kısa menzil hava muharebe ve savunma uçağıdır. Birçok ilklere imza atan MiG-29, ilk iki alternatifli hava alıklarına sahip uçaktır. Ham zeminli pistlerden kalkış yaparken yerden fırlayan yabancı cisimlerin motora zarar vermemesi için ön hava emişlerini kapatıp gövde üstünde, kokpitin iki yanındaki klapeleri açarak emiş yapar. MiG-29 aynı zamanda ilk turbofan motorlu hava muharebe uçağıdır. Tek kişilik ve çift motorlu bu uçağın NATO ve batıdaki karşılıkları F-15, F-16, F-18’dir. 28 ülkede kullanılmaktadır. Su-27’lerle birlikte Rus Hava Kuvvetleri’nin ana avcı gücünü oluşturmaktadır. En son modelleri olan MİG-29SMT ve iki kişilik MiG-29UBT’ler HUD, MFD, HOTAS gibi modern elektronik cihazlarla donatılmış, menzili 3500 km’ye çıkarılmış; kara saldırı görevlerini üstlenebilecek tarzda modernize edilmiştir. Havada bir sefer yakıt ikmali ile menzili 5500km’ye çıkmaktadır. Üstün manevra yeteneğine sahiptir. Dünyanın ilk kaska monteli nişanlama sistemine sahip uçağıdır. Motoru nükleer bir saldırıdan sonra da uçabilecek şekilde dizayn edilmiştir. 11G Manevra kabiliyetine sahiptir ki, bu manevradan fazlasına MiG-29 izin vermediği için değil hiçbir pilot 11G’nin üzerine dayanamadığı için çıkılamamıştır, gerçekte MİG-29’un tam manevra sınırı bilinmemektedir. Ayrıca MİG-29’un “Cobra” veya burun kaldırma denen bir manevrası vardır ki, özellikle (Dogfight=itdalaşı) hava muharebesinde ona ezici bir üstünlük verir. Pilot fırlatma koltuğu yere 200 metre mesafede dahi çalışmaktadır. Bu da pilot güvenliğini arttırıcı bir etkendir.
Her biri kilotonluk olmak üzere, 6 tane nükleer bomba taşıma kapasitesine sahiptir. Burunda bir adet 30 mm topu vardır. Kanatların her biri 3 adet paylon taşımaktadır. Bu paylonlar yakıt deposu taşıyabildiği gibi Archer ve Alamo gibi hava-hava füzeleri de taşıyabilir. Bunlardan başka güdümsüz roket ve bomblarda paylonlara takılabilir. İlk Mig-29 modelleri tamamen analog olmakla birlikte sonraki modeller elektronik kokpite geçmiştir.
- ABD’NİN DİREKT UÇUŞLARDA UYGULAYACAĞI ELEKTRONİK CİHAZ YASAĞI KARARI - 27 Mart 2017
- DRONE TABANLI PATLAYICI ALGILAMA SENSÖRÜNDE YENİLİK - 23 Mart 2017
- ABD HAVA KUVVETLERİNİN YENİ HAFİF TAARRUZ KONSEPTİ ÇALIŞMASI - 23 Mart 2017
- GENERAL ATOMICS MQ-1 PREDATOR ÖZELLİKLERİ - 17 Ocak 2017
- MIG – 29 FULCRUM UÇAGININ ÖZELLİKLERİ - 28 Aralık 2016
- SUKHOİ SU-35 UÇAĞI ÖZELLİKLERİ - 28 Aralık 2016
- RUSYA’NIN ÇİN’E SU-35 UÇAĞI SATIŞI - 28 Aralık 2016
- RUSYA’DAN SIRBİSTANA MIG-29 UÇAĞI YARDIMI - 24 Aralık 2016
- GLOBAL FIREPOWER’A GÖRE 2015 YILI ASKERİ GÜÇ SIRALAMASI - 24 Aralık 2016
- FARKLI AMAÇLAR İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ UÇAN PLATFORMLAR - 6 Mayıs 2016