Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

N’OLACAK BU KUZEY KORE İLE GÜNEY KORE’NİN HALİ?

Savaş, yoksulluk, açlık, hastalık…

Herkesin de bildiği üzere insanlık tarihinin başına gelebilecek en kötü şeyler bunlar.

1950-1953 yılları…

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında meydana gelen iç savaş!

Soğuk Savaş’ın ilk yıllarında meydana gelen bu çatışma ilk önce ABD ve müttefiklerinin daha sonra da Çin Halk Cumhuriyeti’nin katılmasıyla uluslararası bir boyut kazandı. Kore savaşı sonunda Kore’nin bölünmüşlüğü devam etti ve iki ayrı yönetimin birbirine olan düşmanlığı bugünlere miras kaldı. Savaş, tarafların karşılıklı saldırılarıyla devam etse de birbirine üstünlük kuramadılar.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, ABD ve müttefiki Güney Kore’ye karşı siyasi ve ideolojik açılardan karşı olmakla birlikte, diplomatik alanda dengeyi her zaman gözetmiş olan bir ülke.

1948’de Kore’nin ikiye bölünmesi ile Kuzey Kore Demokratik Cumhuriyeti tek partili bir Komünist rejim olarak kuruldu. Güney Kore ise başkanlık sistemine dayalı demokratik bir yönetim benimsedi.

Düşman kardeşler olarak da nitelendireceğimiz Güney ve Kuzey Kore’nin arasında bazı anlaşmazlıklar bulunmaktadır. Güney Kore’nin Dünya kupasına ev sahipliği yaptığı 2002 yılında çatışma yaşandı ve birçok Kuzey Koreli ve Güney Koreli hayatını kaybetti. Daha sonra…

2007 yılında Kuzey Kore ve Güney Kore başbakanları 15 yıl sonra bir araya geldi.

2008 yılında Kuzey Kore ortak sanayi tesisinden Güney Koreli yöneticilerin atılması ve Kuzey Kore’nin uzun ve orta menzilli füzeler denemesi ardından Güney’in bir savaş gemisini Kuzey kara sularına göndermesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden oldu.

2009 Ağustos ayında Pyongyang, Seul’a yönelik bir dizi jestte bulunarak Güney Kore eski lideri Kim Dae-Jung’ un cenazesine bir heyet yolladı. Ayrıca dört Güney Koreli balıkçıyı serbest bıraktı ve iki ülkede ayrı düşen ailelerin bir araya gelmesine yönelik görüşmelere devam edilmesini kabul etti.

2010 yılında Kuzey Kore, Güney Kore ile deniz sınırındaki tartışmalı bölgedeki dört alanın donanma tatbikat alanı olarak kullanılmaya başlanacağını açıkladı. Ayrıca sınıra yakın bölgeye füze ateşleyici platformlar yerleştirildi.

1950-1953 savaşından sonra bu iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gergin bir hale geldi. Her ne kadar diplomasiden yararlanmaya çalışsalar da orta yolu bulamadılar.

2018 yılında yapılan PyeongChang Kış olimpiyatlarında Güney-Kuzey Kore ilişkilerinde Kuzey Kore barış sinyali gönderdi ve Kış olimpiyatlarına heyet göndereceğini açıkladı.

Kuzey Kore’nin kendini dünyadaki diğer ülkelerden soyutlamasının nedeni komünist bir rejim belirlemesi ve dünyada olan gelişmelerden bağımsız olmasıdır. Kuzey Kore ile Güney Kore arasında 68 yıldır devam eden ateşkes durumu söz konusudur. Ancak Kuzey Kore sınır ihlalini hiçbir zaman kabul etmediği için sınır anlaşmazlıkları sık sık gündeme gelmektedir.

Biraz da Kuzey ve Güney Kore’nin ekonomileri hakkında bahsetmek istiyorum.

North Korea v South Korea graphic

K. Kore, herkesin bildiği üzere dünyadaki kapalı ekonomiye sahip sayılı ülkelerden biridir. Önemli kömür madenleri ve zengin mineral kaynakları bulunmaktadır. Fakat temel ihtiyaçlarını karşılayamadığından uluslararası yardıma bağımlı kalmaktadır.

“Kuzey Kore ekonomisi 2015 yılında tahmini %1,1 küçülmüştür. BM Güvenlik Konseyi’nin uygulamaya koyduğu uluslararası yaptırımların son dönemdeki durgunlukta etkili olduğu belirtilmektedir. Kuzey Kore’nin satın alma gücü paritesine göre (ppp) milli geliri 2015 yılı için yaklaşık 40 milyar dolar, kişi başına milli gelir ise 1.700 Dolar’dır.”[5] Kore’nin kapalı bir ülke olmasından dolayı daha fazla bilgi bulamadığım için Güney Kore’den bahsetmek istiyorum.

Güney Kore 62 yıl önce açlık ve yoksullukla boğuşmasına rağmen günümüzde dünyanın en büyük 11. ekonomisi unvanını kazandı. Başlangıçta herhangi bir doğal kaynağı olmayan, işlenmiş ürün ortaya çıkaramayan, sadece gelişmemiş bir tarım ülkesi olan Güney Kore, 60 yıldır devam eden büyük bir emek ve gayretin ardından bugün gelişmiş ülkeler arasında yerini almış bulunmaktadır. Bundan 50 yıl öncesine gidersek, Türkiye’nin neredeyse çeyreği kadar ekonomiye sahip olan Güney Kore, bu kısa zaman diliminde bize rakip oldu hatta ve hatta bizim (neredeyse) 2 katımız büyüklüğünde bir ekonomiye sahip oldu.

Güney Kore’nin bu noktaya gelmesinde birçok etken var diyebiliriz. İlk olarak içinde bulundukları dezavantajı doğru kararlar ve hamleler alarak avantaj haline getirdiler. Örneğin, kurdukları Ekonomik Planlama Kurulu, ekonomik gelişmelere ne kadar önem verdiklerini gösterir. 1973 yılında Otomotiv Sanayinin Teşviki için Uzun Dönemli Planı formüle etmiş ve %95 yerli ürünlerden oluşan otomobil üretmelerini emrederek, ülkenin otomotiv konusunda bugünkü konumuna ulaşmasında büyük rol oynamıştır. Bunun dışında, 1967 yılında “Bilim ve Teknolojiyi Destekleme Kanunu”, 1972 yılında “Teknolojiyi Geliştirme Teşviki”, 1973 yılında ”Mühendislik Hizmetleri Teşviki” gibi gelişime katkıda bulunacak kanunlar belirleyerek, ekonomik gelişime verdikleri önemi göstermişlerdir. Güney Kore, kanunlarında BT’ye ilişkin toplam 800 kanun bulunması işin ciddiyetini gösteriyor. [4]

Fakat gelişiminin altında yatan asıl sebebe gelecek olursak bunu “eğitim” olarak nitelendirebiliriz. Nitelikli eleman yetiştirmek için titizlikle çalışılan Güney Kore’de toplam 420’ye yakın üniversite ve yüksekokul bulunmaktadır. Ülkemizde ise bu sayısı 196’dır. Orta-öğretimde okullaşma oranı Güney Kore’de %68 iken, Türkiye’de bu oran sadece %34’tür. Güney Kore’nin %95’i yani neredeyse tamamı okur-yazardır. Lise mezunlarının %84’ü üniversiteye gitmektedir ayrıca üniversite öğrencilerinin %40’ı bilim alanında çalışma yapmaktadır.[4] Sizce de bu Güney Kore’deki değişimi açıklamak için yeterli değil mi?

Kanımca bu denli gelişmiş ve gelişmekte olan bu ülke sosyal ve ekonomik anlamda yakın gelecekte dünyada ilk 5’e girecektir. Ayrıca Kuzey-Güney Kore ilişkilerinin daha da iyileşeceğini düşünüyorum ve ümit ediyorum.

Kaynaklar:

[1] https://www.akademikparadigma.com/kuzey-kore-abd-guney-kore-2001-2014-yillari-arasinda-siyasi-iliskilerini-etkileyen-faktorler/

[2] https://www.sabah.com.tr/dunya/2018/01/05/kuzey-kore-guney-korenin-teklifini-kabul-etti

[3] https://tr.sputniknews.com/olympics-2018-news/201802051032108087-kuzey-kore-guney-kore-kim-yong-nam-olimpiyat/

[4] http://www.gazetebilkent.com/2014/08/31/zor-dediklerimizin-yapildigi-yer-guney-kore/

[5] http://www.mfa.gov.tr/kuzey-kore-ekonomisi.tr.mfa

[6] http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/62-yil-once-aclikla-bogusan-guney-kore-bugun-dunyanin-11-inci-buyuk-ekonomisi-30149681