Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Bu olay “’Düşman Kardeşler’ tamlamasının önündeki düşman sıfatı kalkıyor mu?” sorusunu aklıma getirmedi değil.

Daha önceki yazımda (http://ankaenstitusu.com/nolacak-bu-kuzey-kore-ile-guney-korenin-hali/) da Güney-Kuzey Kore ilişkilerinden, ekonomilerinden vb. bahsetmiştim. Fakat 27 Nisan 2018 tarihinde liderlerin “tekrar” bir araya gelmesi beni bu yazıyı yazmaya itti.

“Barış mı olacak acaba?”

“Hayırdır!”

“Birleşecekler mi?” diye düşündürmedi değil.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in bir araya gelmesinin altında yatan sebep ne peki? Halk ne düşünüyor?

İki lider sınıra yakın olan “Panmunjom”da bulunan “Barış evi”, “Ateşkes Köyü” diye nitelendirilen yerde bir araya geldi.

Konuşulan konular:

  • Nükleerden arındırılma,
  • Kore Yarımadası’nın yeniden birleşmesi.

Güney Kore halkının içinde bu habere sevinenler de var, üzülenler de var ve elbette çok şaşıranlar da. Koreli arkadaşıma bu konu hakkında soru sorduğumda bana verdiği cevap şuydu: “Hala inanamıyorum, ben ölmeden savaşın bittiğine!” Ancak Güney Kore hükümeti, Kuzey Kore’ye olan yakınlığından dolayı çok fazla eleştiri de alıyormuş.

Bu savaşın bitmesinin iki ülke arasındaki gerginliği hafiflettiğini düşünüyorum.  Birleşme kararı gerçekleşir mi, gerçekleşmez mi, bilinmez ama benim düşündüğüm birleşmenin beraberinde neler getireceğidir.

Kuzeyliler özgürce güneye geçebilecekler mi?

Yaşam tarzları bu kadar farklı olan iki ülkenin vatandaşları birbirlerine nasıl uyum sağlayacak?

Bu birleşme ekonomiye katkı sağlayacak mı?

Bence, ekonomik ve askeri anlamda bakacak olursak (Kuzey Kore’nin silahları, askerleri; Güney Kore’nin müthiş teknolojisi) iyi olacak.

Zira, sınırlar arası yaşanan gerginlikler de vardı. İki ülke sınırı bolca askerle korunuyordu. Fakat bazen Kuzey’den kaçmak isteyen askerler olmuyor değildi. Bu girişime başvuranlar Kuzeyliler tarafından vuruluyormuş. Bununla ilgili okuduğum bir haber de aynı şekildeydi. Vurulan asker, Güney Kore topraklarına düşmüş ve Güneyliler ona yardım etmişlerdi. (Acaba Güney’den Kuzey’e kaçmak isteyen asker oluyor muydu? –Sanmıyorum.) Bu olay bile bu iki ülkenin birbirine tamamen düşman olmadığını gösteriyor bence.

Son olarak; bu görüşme sadece Kuzey-Güney açısından büyük bir olay değil! Herkes için büyük bir olay! Herkesi ilgilendiriyor. Umarım bu görüşme her iki ülkeye de faydalı olur.