Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share
2 Kasım 2016 tarihinde Pirî Reis araştırmasının devamı için ben Betül Lostris ve arkadaşım Osman Yıldız saygıdeğer hocamız Prof.Dr. Celal Şengör ile oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdik.
 
Coğrafi Keşifler, o dönemdeki haritacılık, 1513 haritasındaki minyatürler, kenar notları ve yer adları; Piri Reis’in denizciliği ve Türk haritacılık tarihi ile ilgili çok faydalı bilgiler edindik; coğrafya öğrencisi olmamızdan dolayı çalışma alanlarındaki merak ettiklerimizi sorduk.
Kendine özgü üslubu, neşeli tavırları ile çok sıcak ve samimi cevaplar aldık. Bize o muhteşem kütüphanesini gezdirdi. Eskiye meftun gençler olarak hayranlıkla kendisini takip ettik.
Taa Ankara’lardan kalkıp gelmemize, aylardır bu görüşme için uğraşımıza ve bilgiye, bilime olan ilgimize aferin aldık. Biz talebelik vasfımızı kullandık, o da hoca…
Hayatlarımızın en verimli ve heyecanlı 3 saatini geçirdik kendisiyle. Sınavda kitaplarından sorumlu tutulduğumuz, çalışmalarını, başarılarını hayranlıkla okuduğumuz, imrendiğimiz değerli bilim insanımız Celal Şengör ile tanışmak bizim için büyük onur ve çok büyük teşvik. Umuyoruz ki bundan sonra daha çok görüşme imkanımız olacak.
 
Bizi kırmayıp müthiş bir misafirperverlikle ağırladığı için kendisine teşekkürlerimizi iletiyoruz.
 
 
-Celal ŞENGÖR Kimdir?

Dünyaca ünlü olan Türk jeoloji profesörü, yazar Celâl Şengör, 24 Mart 1955 tarihinde, İstanbul’da dünyaya geldi. 1973yılında Robert Koleji’ni, 1978 yılında New York Eyalet Üniversitesi’ni başarıyla bitirdi ve jeolog ünvanını aldı. Aynı üniversitede, 1979yılında master, 1982 yılında doktorasını tamamladı.

Doktorasını tamamladıktan sonra Türkiye’ye geri dönen Şengör, 1981 yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi, Maden Bölümü’nde asistan olarak görev yapmaya başladı. 1986yılında, İTU Maden Fakültesinde, Genel Jeoloji bölümünde doçent oldu.

Academia Europaena’ya 1990 yılında kabul edildi ve cemiyetin ilk Türk üyesi oldu. 1992yılında, İTÜ’de Jeoloji Profesörlüğü’ne yükseldi, bir yıl sonrasında ise Türkiye Bilimler Akademisi’nin kuruculuğunda bulundu ve Tübitak Bilim Kurulu üyesi oldu.

Fransa, İngiltere, Avustarya ve A.B.D.’de misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarda bulunan Şengör, A.B.D. Ulusal Bilimler Akedemisi’ne üye olan ilk Türk bilim-insanı oldu. Yapısal jeoloji ve tektonik alanlarında çalışmaları ile dünyaca ünlü olan Şengör, bu konularda 175 makale ve 6 bilimsel eser kaleme almıştır.