Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) resmi yayın organlarından Global Times gazetesinin haberine göre, Rusya’nın, Çin’e beşinci nesil, çok fonksiyonlu savaş uçağı, Sukhoi Su-35’in ilk dört adedinin teslimatını, ülkenin Hıbey Sangçun Havacılık Eğitim Merkezi’nde yaptığı öğrenilmiştir.

Çin ve Rusya arasındaki Su-35 anlaşması, Rusya’nın doğusundaki Komsomolsk-na-Amure kentinde, 2012 yılında basına kapalı yapılmış, Çin’in her bir uçak için yaklaşık 85 milyon dolar, toplam da ise 2 milyar dolar ödeyeceği öne sürülmüştü. İki motorlu ve yakıt ikmali yapmadan 3 bin 400 kilometre uçan bu jetlerin toplam 24 adet teslim edileceği bilinmektedir.

İlk teslimatın 2017 yılında yapılması planlanmasına rağmen, iki ülkenin teslimatı öne çekmesi dikkat çekicidir.

Havadan havaya, havadan karaya füze atabilen Su-35, 8 ton yük taşıma kapasitesine sahip olup, tek pilotlu uçak saatte 2 bin 500 kilometre mesafe kat edebilmektedir.

Çin, Rusya’nın beşinci nesil savaş uçağı Sukhoi Su-35’lerle ilk kez 2008 yılında ilgilendiğini açıklamış, ancak resmi anlaşma görüşmeleri 2011 yılında başlayıp, 2012 yılında resmen anlaşmaya varılmıştır.