Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Avrupa Birliği kurumlarından bağımsız olan ve 47 üyesi bulunan Avrupa Konseyi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve çoğulcu demokrasi ilkelerini korumak ve güçlendirmek; azınlıklar, ırkçılık, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığı, sosyal dışlanma, uyuşturucu madde ve çevre konularındaki sorunlara çözüm aramak, Avrupa kültürel benliğinin oluşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 1949 yılında kurulmuştur. Türkiye kurucu üyedir. Avrupa Konseyi’nde, bütün taraf ülkelerin bireysel başvuru hakkını kabul ettiği yargı organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başta olmak üzere, birçok denetim mekanizması bulunmaktadır.

Türkiye, 25 Haziran’da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde (AKPM) Kırım’ın Rusya tarafından işgali sonrası katılım ve oy hakları askıya alınan Rusya’nın AKPM’ne dönmesine ilişkin yapılan oylamada bir milletvekili hariç Moskova’ya tam destek vermiştir.

Türkiye Rusya’yı desteklerken Kıbrıs konusunda Rusya, Türk tezlerine karşı bir duruş sergilemektedir. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Aralık 2015’te Güney Kıbrıs Rum Yönetimini ziyaret etmiştir. Rusya ile Güney Kıbrıs arasındaki ilişkiler her zaman özel bir karaktere sahip olmuştur. Lavrov’un ziyaretinin, Türkiye-Rusya arasındaki uçak gerginliğinin hemen ardından gerçekleşmesi dikkat çekicidir. Ayrıca, PKK ve PYD’nin Moskova’da ofisleri vardır ama bu örgütlerin ABD’de ofisleri yoktur. Rusya,  PYD-YPG ile PKK’yı terör örgütü olarak tanımamış, onları Türkiye’ye karşı elindeki kart olarak görmüştür.

Russia Today televizyonunun yayınladığı istatistiğe göre Türkiye, Fransa, Sırbistan, Andora, Avusturya, Azerbaycan, Kıbrıs, İspanya, İrlanda, İzlanda, Norveç ve San Marino’dan parlamenterlerin tamamı tasarıyı onaylamıştır. Rusya’nın geri dönüşünü 12 ülkenin milletvekilleri oybirliği ile desteklemiştir Bu ülkelerden bazıları, Moskova’yı Avrupa Konseyi’nden uzaklaştırmanın, Rusya’daki insan hakkı mağdurlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma hakkını zora sokacağı görüşünü savunmuşlardır.

11 ülkenin farklı partilerden milletvekillerinin çoğunluğu “evet” demiştir. Bu ülkeler Ermenistan, Belçika, İsviçre, Çekya, Almanya, Hırvatistan, İtalya, Moldova, Hollanda, Portekiz ve Slovakya’dır. Oylamada Gürcistan, Estonya, Letonya Litvanya ve Ukrayna’yı temsil eden parlamenterlerin tamamı hayır oyu kullanmıştır. Tüm vekilleri çekimser kalan ülkeler Danimarka, Finlandiya, Lihtenştayn, Romanya ve Slovenya olmuştur. Polonya, İsveç ve İngiliz vekillerin çoğunluğu tasarıya karşı çıkmıştır.

Karar, 62 hayır ve 10 çekimser oyuna karşı 118 oyla alınmıştır. Oylamada Rusya lehinde ve aleyhinde karar veren ülkelerin açıklanmasıyla Moskova’nın Avrupalı dostları ve hasımları da belli olmuştur.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Cohen, 13 Şubat 2019 tarihinde Rusya’ya uygulanan yaptırımların, Kırım tekrar Ukrayna’ya bırakılana kadar devam edeceğini açıklamıştır: ”Net olmak gerekirse bu krize son vermesi gereken taraf Rusya. Kabul edilebilir tek sonuç, Rusya’nın askeri birliklerini Ukrayna’nın doğusundan ve Kırım’dan çekmesi.” Kırım’ı işgal eden ve Kırım Türklerini anavatanlarından sürgüne gönderen Rusya’ya destek verilmesi,  Rusya’dan alınacak S-400 füze sistemi ile ilgili olabilir. Kırım’ı işgal eden Rusya’ya verilen destek, Eskişehir Kırım Derneği eski başkanı ve Kırım Gelişim Vakfı kurucu üyesi olarak beni ve Türkiye’de yaşayan Kırım Türklerini üzmüş ve rencide etmiştir.

Avrupa Konseyi’ndeki oylamaya katılan Türk delegasyonunda; AK Parti Ankara Milletvekili, Ukrayna-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Yıldırım Tuğrul Türkeş, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, HDP Milletvekilleri Hişyar Özsoy ve Feleknas Uca yer almıştır. Oylamaya İYİ Parti milletvekili Zeki Hasan Sidali katılmayarak heyet kararına uymamıştır.

YAZININ DEVAMI İÇİN AŞAĞIDAKİ PDF DOKÜMANA BAKINIZ.

[pdf-embedder url=”http://ankaenstitusu.com/wp-content/uploads/2019/07/kırım1.pdf”]