Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, ABD’yle, IŞİD’in Suriye’deki ‘kalesi’ olan Rakka’nın özgürleştirilmesi için nasıl askeri işbirliği yapılabileceğini görüştüklerini söyledi. Interfax’a konuşan Sıromolotov, “Askeri güçlerimizin bir bölümünü Suriye’den geri çekmemiz ardından askerlerimiz ve Pentagon yönetimi arasında (Rakka’nın özgürleştirilmesine yönelik) böyle bir işbirliğinin somut yanları üzerinde görüşmeler yapılıyor” dedi. Sıromolotov, “Washington, birbirini vurmamak için bilgi paylaşmanın yeterli olmadığını ve terörle mücadelede eylemlerimizi gerçek anlamda koordine etmemiz gerektiğini anlamaya başlıyor” diye de ekledi. (Referans: http://tr.sputniknews.com/rusya/20160330/1021845660/rus-disisleri-abd-rakka.html)

Daha önce bu sitede yayımlanan muhtelif yazılarda ABD ile Rusya’nın Suriye’de IŞİD’le mücadele ve Suriye’nin geleceği konusunda genel çerçevede bir anlaşmaya vardığı, bunun da 1916 Sykes-Picot düzeninden 2016 Kerry-Lavrov düzenine geçiş anlamına geldiği belirtilmişti. Bunun en belirgin örneğinin 30 eylül 2015’te Suriye’de askeri operasyonlara başlayan Rusya ile ABD’nin çatışmanın önlenmesine yönelik yaptığı anlaşma, daha sonra Kerry ile Lavrov’un alt yapısını oluşturduğu ve toprak bütünlüğü korunmuş, laik, demokratik bir Suriye üzerinde varılan mutabakatın açıklanmış olmasıdır. Bunun devamında da Suriye’de ateşkesin yürürlüğe sokulması, Cenevre görüşmelerinin Rusya ile ABD gözetiminde yürütülmesi gerçekleşmişti.

Rus Dışişleri Bakan yardımcısının son açıklaması Rusya ile ABD arasındaki anlaşmanın yeni bir safhaya geçmekte olduğunu göstermektedir. Bu da özellikle Palmira’nın Suriye ordusunun kontrolüne geçmesinden sonra IŞİD’in Suriye’deki kalesi ya da başkenti olarak görülen Rakka’nın IŞİD’ten kurtarılmasına yönelik operasyon olacak. Bugüne kadar Suriye’de hem ABD hem de Rusya’nın hava operasyonu yaptığı bölgeler arasında belli mesafe ayırımları vardı. Ancak şimdi ortak hedef Rakka olunca çatışmanın önlenmesi bağlamında operasyonların koordinasyonu daha da önem kazanmaktadır.

Bu bağlamda ya çok sıkı işbirliğini sağlayacak bir koordinasyon mekanizması kurulacak ya da olasılığı çok çok düşük de olsa ABD koalisyonuyla Rusya koalisyonun birleşerek büyük tek bir koalisyon (böyle bir koalisyon için Rusya tarafının beklentisi Esad rejiminin de bu koalisyonda yer alması) olarak Rakka’ya yönelik operasyonu yapmak.

Her ne kadar Rakka’ya yönelik bir işbirliği girişimi varmış gibi gözükse de ABD ile Rusya arasında beki de ne büyük çekişme Rakka operasyonu nedeniyle yaşanabilecektir. Çünkü Rakka’yı kimin kontrol altına aldığı (Rusya destekli Suriye ordusu mu, ABD destekli Sünni Arap ordusu mu) Suriye’de oluşturulacak yönetim şeklinin (güçlü bir merkezi Şam yönetimimi mi, yoksa federal bir Suriye mi) belirlenmesinde de etkili olacaktır. (31 Mart 2016)