Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Daha önceki yazımızda bedenimizin neden düşünmediği üzerine belirli fikirleri ortaya atmıştık. Alışkanlıklarımızın bedenimizde düşünme gibi algılandığını aslında düzenli tekrarın beden için devamlılık oluşturduğunu ifade etmiştik.
Bedenimiz alışkanlıkları nasıl ediniyor bunu anlamamız gerekli ki çözüm olarak kullanabileceğimiz araçları doğru ve yerinde kullanabilelim.

Bedenimiz birbirine doğrudan bağlı bir kaç sistemle işlevini sürdürür. Boşaltım, sinir, sindirim, solunum, dolaşım. Her bir sistem kendine bağlı organlar grubu aracılığıyla bizleri ayakta tutar. Her sistemin kendi üretici ve tüketici yapıları vardır. Bu sistemler ve işlevlerini daha sonraki yazılarımızda oldukça detaylı inceleyeceğiz.

Her sistem belirli kas grupları ile de ilişkilidir. Her kas parçası hücrelerden oluşur her hücre her parça kendi hafızasına sahiptir. Tekrarlarla gelen bilgi kasların kendi hafızalarında kayıt altına alınır. Bu nedenle çalıştırılan kaslar daha güçlü, esnek ve sağlıklı olur. Belirli durumlarda, ihtiyaç halinde gerekli olan hareketi istemsiz olarak bile yapabilir hale gelir. Refleksler ya da düşüncenin olmadığı kendiliğinden yapılan doğal hareketler (dans gibi, savaş sanatları gibi) böyle gelişir.


Kendi başına belirli bir hareketi yapmakla yükümlü olan kaslar ve yapılan düzenli egzersizler ile yapıda yeni damarların oluşması sağlanır. Daha önce de belirttiğimiz gibi kanın düzenli dolaşabildiği her beden parçasında sağlık vardır. Uzakdoğu tıbbında da benzer ifadeler yer almaktadır. Kanın aktığı yere enerji (qi ) de gider. Bu biçimde hareket belirli bir enerjinin beden içinde dolaşmasına önayak olur. Qi’nin akışı her hareketli bedende aynı olmaz. Yani spor salonuna devam eden bireylerin sağlık sorunlarınınazalması ya da ortadan kalkmasıbeklenirken durum pek arzulandığı gibi gelişmeyebilir.

Kasların kendi hafızaları onların kullandığı enerjinin de miktarını ayarlar. Örneğin sürekli hareketsiz kalan bir bedende kasların büyük bir bölümü durgunluk nedeni le daha az enerji harcamaya ihtiyaç duyar. Hareketsizliği yeni bir düzen olarak tanımlar ve bunu alışkanlık haline dönüştürür. Böylece güç kaybı, esneklik kaybı, kan dolaşımında azalma gibi bir çok sorun ile yüzyüze kalırız. Herhangi bir egzersiz programı ile qi gong ve tamamlayıcı sağlık egzersizleri arasında bu nedenle önemli farklar vardır. Genel egzersizler bedendeki kasları belirli yönlerde çalıştırır. Bir kas grubunu birden çok yönde çalıştıramadıkları için uzun vadede beden sağlığının  korunmasına çok olanak vermezler.
Bizler için gereken nedir?

Kaslarımızı izin verdiği ölçüde farklı yönlerde çalıştırmayı öğrenmemiz gereklidir. Bir kası sadece ağırlıkla çalıştırmak yerine, esnetme, germe ve burmalarla da çalıştırabilmeli, bunları belirli bir sistem aracılığı ile düzenli olarak tekrarlamalıyız. Böylece düşünmekten aciz olan bedenimize yeni alışkanlıklar kazandırarak kendimiz için bir yeni yaşam modeli oluşturabiliriz.

Aziz Azad Dural – Burcu Erim Dural