Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Siz kimsiniz? Motivasyon kaynağınız nedir? İşinize ve çalışma ortamınıza göre kendinizi nasıl motive edebilirsiniz?

Kimlik duygusu her bireye göre değişkenlik göstermektedir. Bir çoğumuzu sabaha kadar müzik dinleyip coşmak; bazılarımızı da sakin bir ortamda yürüyüş veya dinlenme motive eder. Kimi, kendini düşünmek yerine başkaları için çalışmak ve onlar için var olmakla mutlu olurken, bir diğeri sadece kendisi ve ailesi için çalışmaktan keyif alır. Anlaşılacağı üzere motivasyon araç ve nedenlerinde değişim söz konusudur.

Çalışma ortamlarında bireyleri motive eden faktörler de bu nedenlerle değişim göstermektedir. Motivasyon araçları kullanılırken, bireysel farklılıkların göz önüne alınması gerekmektedir.

Bir başka deyişle; insan ihtiyaç ve öncelikleri değişken olduğundan, birini motive eden araç diğerini edemeyebilir. Kimisi prestij ve yetki ararken, kimisi emniyete, huzur ve aidiyete öncelik verebilmektedir.

Kişinin kendinin “kim” olduğunun farkında olması burada büyük önem taşıyacaktır. Toplumun içinde kendi olmaktan kaçınan ve “bir başkası o şekilde mutlu oluyor” diye mutlu olma çabasına giren birey yaşamının hiç bir alanında istediği düzeye gelemeyecektir. Çünkü asıl motivasyon kaynağı olan “KENDİ” ile irtibat kuramamıştır.

Peki, iş yaşamında ve çalışma ortamlarında bireylere uygun motivasyonu nasıl uygulayacağız?

Öncelikle iş yerinde “kendi”niz olmak kolay olamayacaktır. Birçok kişi ile temas halinde olma gerekliliği ve kurallar/normlar çerçevesinde işinizi yapmak zorunda olduğunuz alanlar olacaktır. Bu nedenle öncelikle çalışma ortamınızda sizi mutlu edebilecek bir alanınız olmalıdır. Çekmeceniz, masanızın bir köşesi yoksa cep telefonunuzda bir resim veya bir söz; hiçbiri mi yok, cebinizde motivasyon kartlarımız olabilir. Çok küçük detay gibi gelebilir, fakat hepimiz insanız ve unutma eğilimimiz fazla. Bu nedenle size iş yerindeki kimliğinizin geçici ve bir elbise olduğunu hatırlatacak birkaç nüans özgüvenimizi artıracak ve motivasyon sağlayacaktır.

Bunun dışında; bireysel olarak sizi tanımlayabilmek için birkaç temel bilgiye ihtiyaç duyulabilir. Kişilik özelliklerinize uygun olarak yapılan bu işlem sonucunda; hareket etme, coşku, sakinlik formlarından hangilerinin sizleri motive edebildiği bulunabilir ve bu yönde motivasyon koşullandırmasına gidilir. Firmalarda ise çalışan profillerinin tahlil çalışması yapılıp buna göre bir motivasyon kaynaklarına başvurulur. Bu durumlarda; bir insan kaynakları müdürünün harekete yönelik çalışma yapma ihtiyacı olabilirken; bir satış müdürünün sakinlik çalışma dalında uğraş vermesi gerektiğini görebiliriz. Fakat tam tersi olarak çalışma arkadaşları müdürlerine hiç uymayabiliyor ve motivasyon sınıfları; tasarlananın dışında ayrı departmanlardan kişilerin bir araya gelmesi ile oluşabilir  ve “kim” olduğunuz buralarda ortaya çıkıp, doğru çalışma duruşu ve kendini motive kaynağı buradan sonra başlar.

İş dışında; kendinizi kendi hayatınızda, çalışma ortamı dışında mutlu görmek istiyorsanız önce “KİM” olduğunuzu bulabilecek cesareti göstermelisiniz. Motivasyon kaynağı ona göre tespit edilir. Hiçbir topluluk veya şirket için değil önce ‘’BEN KİMİM’’ sorusunun yanıtını bulabilmeliyiz.

Bir Çin atasözü der ki; “Bana kendi resmini çiz ve gönder. Sözlere lüzum yok, resim yeterlidir.”

Kim olduğunuzu, motivasyon kaynağını bilmiyorsunuz. Her şeyi denediniz ve artık yoruldunuz. Ve hala bir yanıtınız yok.

O zaman sadece bir haftalık çalışma bizden sizlere:

Bu gece, on beş dakikanızı “kendim” dediğiniz kişiye ayırın. Yalnız olabildiğiniz, iyi hissettiğiniz bir odaya geçin. Telefon yok, televizyon yok, müzik yok. Dikkatinizi sizden alıkoyacak hiçbir şey olmasın, olmasın ki kendinizi tanıyabilin.

Hiçbir teknik ve yöntem olmadan sadece kendiniz ile baş başa kalın. Daha beşinci dakikaya gelmeden bir şeyler yapmak isteyecek, kendinizden kaçmak için can atacaksınız. Bildiğiniz teknikleri, uygulamaları yapmak isteyeceksiniz. Bu on beş dakika yapmayın. Neye eğilim gösterdiğinizi görün. Yapmak istedikleriniz neler? Neler yapmak istediniz ve yapmadığınızda aklınıza gelen ilk şeyler neler oldu? Bunları on beş dakika bitiminde bir kenara yazın lütfen. Sonraki gece, on beş dakika kendinizi izleyin yeniden. Bir hafta boyunca en çok yapmak istediğiniz ne veya neler oldu? Ne düşündünüz ve neye yöneldiniz? Aklınıza, zihninize neler geldi ve ben kimim sorusuna nasıl cevap verdiniz? Kim için ve ne içindi? İşte bunu bulduğunuzda yaptığınız şey “KİM”im sorunuza verdiğiniz yanıt bu dağınız olacak ve bu bile gerçek sizi motive etmeye yetmeye başlayabilecek.

Her şey zihinde başlar.

Başarı, huzur, mutluluk hatta kimlikler.

İnsanoğlu karakterini ve yaşamını biçimlendirme gücüne sahiptir.

Çoğumuz bunu nasıl kullanacağımızı bilmiyoruz.

Duyguların bizleri yönetmesine izin verip sürükleniyoruz.

Biz zihnin hükümdarı olabiliriz, yeter ki “KİM” olduğumuzu hatırlayabilelim.

Zihin, yaşam tarzınızı belirlemeden, siz zihninizi tarzınızla yönetebilin.

 

 

Burcu ERİM DURAL