Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

İngiltere’nin önemli düşünce kuruluşlarından Chatham House’ın yaptığı ankete göre Avrupalılar’ın yarıdan fazlası Müslümanlar’ın ülkelerine göç etmesine karşı çıkıyor.

Chatham House’un 10 Avrupa Birliği ülkesinde 10 binden fazla kişiyle yürüttüğü ankete göre Avrupalılar’ın yüzde 55’i nüfusunun çoğu Müslüman olan ülkelerden gelen göçün durmasını istiyor.

Düşünce kuruluşunun analistlerinden Matthew Goodwin ve Thomas Raines ile Birmingham Üniversitesi’nden siyaset bilimci David Cutts, “Anketin Avrupa’nın göçmen karşıtı aşırı sağcı partileri için halk arasında taban oluşturduğunu” söyledi.

Anket ABD Başkanı Donald Trump’ın nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarının ABD’ye girişini geçici olarak engelleyen başkanlık kararnamesini imzalamasından önce yapıldı.

Analistler anketin “Çoğunluğu Müslüman olan ülkelerden gelen göçün, Avrupa’da önemli ve yaygın düzeydeki halk arasındaki endişeye” işaret ettiğini söylüyor.

Anket Belçika, Almanya, Fransa, Yunanistan, İspanya, Avusturya, Polonya, İngiltere, İtalya ve Macaristan’da yapıldı.

Ankete katılan bu ülkelerin vatandaşlarının toplamının yüzde 55’i Müslüman göçünün durdurulmasını savunurken, yüzde 20’si buna karşı çıktı, yüzde 25’i ise kararsız kaldı.

10 ülkeden ikisi hariç diğer ülkelerde çoğunluk, Müslümanlar’ın göçünün engellenmesi taraftarı.

Buna destek Polonya’da yüzde 71, Avusturya’da yüzde 65, Almanya’da yüzde 53, İtalya’da yüzde 51, İngiltere’de yüzde 47 ve İspanya’da yüzde 41 oranında.

Anket ayrıca Müslüman göçüne karşıtlığın yaşlı ve emekli Avrupalılar arasında çok daha yoğun olduğu, 30 yaşın altındaki Avrupalılar arasında karşıtlığın çok daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre eğitim düzeyi de bu görüşte rol oynuyor. Sadece lise mezunu olan kişilerin yüzde 59’u Müslüman göçüne karşıyken, üniversite mezunlarının ancak yarıdan azı bu tür engellemeleri destekledi.

Ancak anketin yapıldığı hiçbir ülkede Müslüman göçüne destek verenlerin oranı yüzde 32’yi geçmedi.

Chatham House’ın anketi bu yıl Avrupa’da önemli seçimlerin arifesinde yapıldı.

Almanya, Fransa, Hollanda ve İtalya’da bu yıl yapılacak seçimlerde özellikle Trump’ın başkan seçilmesinin ardından aşırı sağcı partilerin yükselişe geçmesi bekleniyor.

Analistler “Sonuçlarımız çarpıcı ve düşündürücü. Bu sonuçlar çoğunluğu Müslüman ülkelerden gelen göçe kamuoyundaki karşıtlığın sadece ABD’deki Trump seçmeniyle sınırlı kalmadığını hatta oldukça yaygın olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

Avrupa’da Trump’ın Müslümanlara yönelik görüşleri tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

Avrupa’nın Hollandalı Geert Wilders, İngiltere’de Nigel Farage, İtalya’da Matteo Salvini gibi aşırı sağcı politikacıları Trump’ın politikalarını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladılar.

Öte yandan İngiltere’de Avam Kamarası Başkanı John Bercow geçen hafta Trump’ın İngiltere ziyareti sırasında parlamentoda konuşma yapmasına karşı olduğunu açıklamıştı.

Bercow buna gerekçe olarak Trump’ın Müslümanlara yönelik politikalarını ve “ırkçılık ve cinsiyetçiliğe karşı olmayı” göstermişti.

Geçen yıl da Pew Araştırma Merkezi’nin yürüttüğü benzer bir araştırma 10 Avrupa ülkesinden beşinde halkın çoğunluğunun, ülkelerinde yaşayan Müslümanlar’la ilgili olumsuz düşündüğünü ortaya koymuştu.

 

Kaynak: http://www.amerikaninsesi.com/a/avrupalilar-musluman-gocune-karsi/3721217.html