Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Trump, yabancı ülkelere silah satış kurallarının gevşetilmesi için tüm hükümet çapında tam teşekküllü seferberlik ilan edecek. Silah satışlarının milyarlarca dolar daha artmasını sağlamaları için ABD’li askeri ataşelerle diplomatlara seferber olmaları talimatı verecek.

Amerikan silah satışları için her daim devrede olmalarıyla bilinen ABD’li askeri ataşelerle diplomatlara bugüne değinki çabalarının da ötesine geçerek silah satışlarının milyarlarca dolar daha artması için seferber olmaları talimatı verilecek. Reuters’in görüştüğü ABD’li yetkililer, Başkan Donald Trump’ın “Amerikan malı al ve aldır” politikası çerçevesinde en erken Şubat ayında bir açıklama yapacağını söyledi. Açıklamada, yabancı ülkelerin Amerikan yapımı silah, cephanelik, teçhizat almalarına yönelik ihracat kurallarının gevşetilmesi için tüm hükümet çapında tam teşekküllü seferberlik ilan edeceği belirtildi.

Ticaret açığını küçültmek için

ABD Başkanı’nın böyle bir talimat verme yetkisinin olduğunu belirten habere göre Trump, savaş uçaklarından insansız hava araçlarına, savaş gemilerinden toplara uzanan silah satış seferberliğiyle 2016 seçim kampanyasındaki vaatlerinden birini -yurtdışına daha çok mal ve hizmet satarak son 6 yılın rekoru olan 50 milyar dolarlık ticaret açığını azaltma- tutabilmeyi hedefliyor. Trump aynı zamanda Çin ve Rusya’daki silah şirketleriyle kıyasıya rekabet içindeki Amerikan şirketlerinin baskısı altında.

ITAR değişecek

Plan kapsamında ABD’nin yabancı ülkelerdeki askeri ve ticari ataşelerinin seferber edilmesinin yanı sıra Uluslararası Silah Ticareti Düzenlemeleri (ITAR) de elden geçirilecek. 1976’dan beri federal hükümetin silah ihracatı politikasını belirleyen ITAR, 30 küsur yıldır değiştirilmedi. NATO üyesi olmayan müttefik ve dost ülkelere satışlara da kolaylık getirilecek.

Büyük riskler getirecek

Ancak düzenlemelerin gevşetilmesi, beraberinde sorunlar getirecek. Hem insan hakları ihlallerinin ayyuka çıktığı bölge veya ülkelere silah satılmasıyla katliamların yolu açılacak, hem de Ortadoğu ve Asya’daki silahlanma yarışının tırmanmasıyla yeni savaşlar çıkması riski büyüyecek. Hatta bu silahların aşırılıkçıların eline geçmesiyle dünya çapında yeni terör saldırıları tetiklenecek.

“Elleri kolları bağlanmasın”

Reuters’e konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili ”İlaveten milyarlarca dolar kazanacağız, istihdam yaratacağız.” dedi. ABD Dışişleri ve Savunma (Pentagon) Bakanlıklarının silah satışlarında daha aktif rol oynamasından özellikle Lockheed Martin ve Boeing Co. gibi silah devlerinin karlı çıkacağını belirten yetkili ”Bu adamların, ticari ve askeri ataşelerin bu uğurda satıcılık yapmaları, teşvikte bulunmaları için ellerinin kollarının bağlanmamasını, serbest kalmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

ABD Dışişleri’nden bir yetkili de yeni yaklaşımın partnerlerin uluslararası güvenliğin yükünü daha ortaklaşa şekilde omuzlamasına yardımcı olacağını, savunma sanayine yararı dokunacağını ve Amerikalı işçilerin daha iyi işlere kavuşmasını sağlayacağını savundu. Yetkililer, hâlihazırda yurtdışına askeri yardımların idaresi, yabancı hükümetlerin ABD silahları satın almalarına yönelik bilgilendirilmesi gibi görevleri bulunan askeri ve ticari ataşelerin önceki başkanlar tarafından yeterince kullanılmadıkları görüşünü dile getirdi.

Silah şirketlerinden tüm zamanların rekoru

Dünyanın en büyük silah satıcısı ABD’de en büyük 5 silah şirketinin -Lockheed, Boeing, Raytheon Co, General Dynamics Corp, Northrop Grumman- hisse senedi değerleri son 5 yılda üç kattan fazla değerlenip tüm zamanların rekor düzeyinde seyrediyor. ABD’nin 2016’da 31 milyar dolar olan silah ihracatı 2017’de 42 milyar dolara çıktı.

 

Fotoğraf: AFP 2017 / Saul Loeb

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/abd/201801081031720223-abdli-diplomatlara-silah-tacirligi-emri/