Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Donald Trump’la Washington’da görüştü. Görüşmenin gündeminde Suriye, İran ve gümrük vergisi krizi vardı. Trump, ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği’nin açılış törenine katılma fırsatını değerlendirdiğini belirtti. İran konusunda ise yeni bir adımın sinyali gelmedi.

Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le ortak basın toplantısında, “Gidebilirim. Büyükelçilik yakında açılacak.” dedi. Trump, birçok başkanın ABD Büyükelçiliği’ni Tel-Aviv’den Kudüs’e taşıma sözü verdiğini ancak uygulamadığını hatırlattı. Diğer yandan Trump, ABD’nin Kudüs’e taşıma kararı aldığı ve 14 Mayıs’ta hizmete sokulacak yeni büyükelçiliğin açılışına gidebileceğini dile getirdi. Kudüs kararının doğru olduğunu savunan Trump, elçiliğin masraflarının azaltılarak daha hızlı taşınmasının sağlandığını ve bu şekilde 14 Mayıs’ta ilk bölümün hizmete gireceğini kaydederek, “Ben de açılışa gidebilirim.” dedi.

İran’la nükleer anlaşma da ikilinin basın toplantısında önde gelen konular arasında yer aldı. Trump, Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İran’la nükleer anlaşmanın kaderinin yakında belli olacağını belirterek “Bu kanlı rejimin nükleer silahlara yaklaşamayacağından emin olmalıyız.” dedi.

Tahran’ın nükleer silaha sahip olamayacağına ilişkin görüşünü tekrarlayan Trump, askeri seçenekler hakkında yorum yapmaktan geri durdu. Trump, “Nükleer silah sahibi olamayacaklar, size bunu söyleyebilirim. Tamam mı?” ifadelerini kullandı.

Merkel ise İran’la nükleer anlaşmanın “kusursuz” olmadığını ve bütün sorunları çözmeyeceğini ama bir “ilk adım” niteliği taşıdığını belirtti. Merkel ile Trump’ın görüşmesinden İran’a yönelik yeni karar sinyali çıkmadı. Trump’ın açıklaması, nükleer anlaşmadan çekilme ihtimalinin azaldığı şeklinde yorumlandı.

Kim ile görüşme: Dört gözle bekliyorum

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’la yapacağı görüşmeye de değinen Trump, bunun verimli geçmesini beklediğini ifade etti ancak nükleerden arındırma konusunda baskı yapmaya devam edeceklerini de ekledi. Trump, “Geçmiş yönetimlerin hatalarını tekrarlamayacağız. Nükleer silahlardan arındırma için baskımız sürecek. Görüşmeyi dört gözle bekliyorum.” dedi.

Kim Jong-un ve Güney Koreli mevkidaşı Moon arasındaki görüşmeden güç aldığını söyleyen Trump, Kuzey Kore konusunun sonuca bağlanması konusunda sorumluluğa sahip olduğunu dile getirdi.

Merkel: Rusya’yla kötü ilişkiler kimsenin çıkarına değil

Merkel ise İran’ın etkisinin dizginlendiğini ve Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılmasını görmeyi arzu ettiğini belirtti.  Merkel, “Kimsenin çıkarının Rusya’yla kötü ilişkilerden yana olmadığını.” dile getirdi.

Merkel, “Almanya NATO içerisinde her zaman güvenilir bir ortak olmaya devam edecektir. İran’ın nükleer silah yapmasına, terörizme, Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı birlikte savaşıyoruz. Birbirimize bağlıyız.” değerlendirmesini yaptı.

Ticaret anlaşması

İki liderin görüşmesindeki önemli gündem maddelerinden biri de ticaretti. Trump yönetiminin çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği yeni gümrük vergilerinden Avrupa ülkeleri geçici süreyle muaf tutulmuştu ancak bu muafiyetin süresi 1 Mayıs’ta doluyor.

Merkel, görüşmede bu konuda görüş alışverişinde bulunduklarını, süreyi uzatıp uzatmama kararının Trump’a bağlı olduğunu söyledi. Almanya Başbakanı, ABD ve Avrupa Birliği arasında ikili bir ticaret anlaşmasının müzakere edilebileceğini, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) çok taraflı anlaşmalar üretemediğini belirtti.

Merkel, “Dünya Ticaret Örgütü’nün çok taraflı ticaret sistemiyle uyumlu bir ticaret istiyoruz ama aynı zamanda Dünya Ticaret Örgütü’nün yıllardır uluslararası anlaşmalar üretemediğinin de farkındayız. Dolayısıyla ABD’yle bu türden ikili müzakereleri öngörebilirim.” diye konuştu.

Trump da, Almanya ve diğer Avrupa ülkeleriyle “çift taraflı ve daha adil” bir ticaret ilişkisi görmek istediğini vurguladı. Dünya Ticaret Örgütü’nü ABD’ye karşı adil davranmamakla eleştiren Trump, “Dostlarımız ve müttefiklerimizle çift taraflı bir ilişkimiz olmalı, şu anda bu yok. Bunun üzerinde çalışıyoruz ve bunu (ilişkiyi) daha adil hale getirmek istiyoruz.” dedi.

“NATO müttefikleri mali katkılarını artırmalı”

ABD Başkanı ayrıca, Almanya ve diğer NATO müttefiklerinin ortak savunmaya daha fazla mali katkı sağlaması talebini yineledi. Trump, “NATO müttefiklerinin mali katkılarını artırması çok önemli” mesajını verdi.

Merkel de Almanya’nın son açıkladığı bütçede savunma harcamalarını gayri safi milli hasılanın yüzde 1,3’ü seviyesine yükselttiğini söyledi. Merkel, bu rakamın NATO ülkelerinden beklenen yüzde 2 seviyesine hala erişmediğini kabul etti ancak zaman içerisinde bu seviyeye de ulaşmayı amaçladıklarını kaydetti.

Fotoğraf: Reuters / Kevin Lamarque

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/abd/201804271033219199-trump-merkel-kudus-iran-kuzey-kore/