Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Batı’nın Soğuk Savaş’tan daha kötü bir durumla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sergey Lavrov’a göre bu durumun nedeni, taraflar arasındaki iletişim kanallarının eksikliği. BBC’nin Hardtalk programına katılan Lavrov, İngiltere dâhil Batılı güçleri bu kanalları kapatmakla suçladı.

Mevcut durum çok tehlikeli” diyen Lavrov; ABD, İngiltere ve Fransa’ya da Suriye’deki son hava saldırıları nedeniyle tepki gösterdi.  Moskova’nın “Batılı dostlarına olan son güven kalıntılarını da kaybettiğini” belirten Lavrov, Suriye rejiminin Duma kentindeki kimyasal saldırının sorumlusu olduğu iddialarını da reddetti:

Diğer devlet başkanlarına kaba davranamam ama Fransa, İngiltere ve ABD’nin liderlerinden bahsettiniz. Açıkçası onların atıfta bulunduğu tüm kanıtlar, haber metinleri ve sosyal medyadır.”

Kimyasal saldırı olmadığını belirten Lavrov, “Olay tezgâhlanmıştır” dedi. Rusya Dışişleri Bakanı, Duma’da kimyasal saldırı düzenlendiği iddia edilen bölgede “kanıtlara müdahale ettikleri” iddialarını da yalanladı. “Kanıtlara müdahale” iddiası ABD tarafından ortaya atılmıştı.

OPCW, Duma’ya ulaşmaya çalışıyor

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), incelemelerde bulunmak için Şam yakınlarındaki Duma’ya ulaşmaya çalışıyor. OPCW, 7 Nisan’da düzenlendiği iddia edilen saldırıyla ilgili Lahey’de kapalı kapılar ardında görüşmeler yapıyordu.

OPCW’ye bağlı heyetler, Perşembe ve Cuma günleri Suriye’ye gitti. OPCW, heyetlerinin çalışmalarına başlamasının beklendiği Cumartesi günü ise İngiltere, Fransa ve ABD ortak düzenledikleri hava operasyonuyla Suriye’deki bazı hedefleri vurdu.

Operasyonu düzenleyen üç ülkenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu yeni tasarıya göre, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nden Suriye’nin kimyasal silah stoklarıyla ilgili bilgileri tam olarak paylaşıp paylaşmadığıyla ilgili değerlendirmesini 30 gün içinde sunması isteniyor.

Tasarıyla ilgili müzakerelerin Pazartesi günü başlaması öngörülüyor. Ancak, tasarının ne zaman oylamaya sunulacağı ise henüz netlik kazanmadı.

ABD, İngiltere ve Fransa tarafından Suriye’deki bazı askeri hedeflere yönelik hava saldırısının ardından Rusya bu operasyonu kınayan bir karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’ne sundu ancak bu tasarı reddedildi.

Fotoğraf: AFP

Kaynak: http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-43782985