Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Rusya anayasasına göre, devlet başkanının parlamentoya her yıl vermek zorunda olduğu bir rapor gibi değerlendirilebilecek olan Federal Meclis konuşmalarında, hem iç hem de dış politikaya yönelik değerlendirmelerde bulunuluyor. İdeolojik bir tarafı da olan bu konuşmada, parlamentoya yönelik somut öneriler de gündeme getiriliyor.

Diğer taraftan Putin’in bu yılki Federal Meclis konuşmasının bir önemi daha bulunuyor. Zira bu yılki konuşma, ülke genelinde 18 Mart’ta düzenlenecek devlet başkanlığı seçimlerine çok yakın bir tarihte gerçekleşti. Bu nedenle pek çok kişi, Putin’in bu yılki konuşmasının bir tür seçim programı olarak görülebileceğini savunuyordu. Rusya Devlet Başkanı Putin’in 1 Mart 2018 günü Federal Meclis’te yaptığı yıllık konuşmanın satır başları şöyle:

“Rusya, silah geliştirmekte diğer ülkelerden bir adım önde”

Ülkesinin lazer silahları geliştirme konusunda da kayda değer sonuçlar aldığını belirten Putin, “Rusya’nın yeni fizik prensipleri doğrultusunda silah geliştirmekte diğer ülkelerden bir adım önde olduğunu söylemek yanlış olmaz.” dedi.

Rus lider ayrıca, Rusya’nın geliştirdiği yeni kıtalararası füze Sarmat’ın ağırlığının 200 tonu geçtiğini, bu silahın füze savunma sistemlerine görünmediğini ve hipersonik olanlar da dâhil olmak üzere nükleer başlıklar taşıyabildiğini söyledi. Putin, Sarmat füzelerinin denemelerinin aktif safhasına geçtiklerini de ekledi. Rusya’da silah üretimi alanında yapılanlarının sadece küçük bir bölümünü anlattığını ifade eden Putin, “Yenilerini de geliştireceğiz” vurgusunu yaptı.

“Kinjal” adlı hipersonik silah test edildi

Putin, Rusya’nın hava güçlerinin kullanacağı yeni bir hipersonik (sesten çok daha hızlı) silahı başarılı bir biçimde test ettiğini ve bu silahı ülkenin güneyinde yer alan güçlere gönderdiğini belirtti. Rus lider ayrıca, bahsettiği bu hipersonik silahın “Kinjal” olarak isimlendirildiğini de ekledi. Rusya lideri, ülkedeki savunma şirketlerinin hipersonik füzelerin seri üretimine başladığını da söyledi.

“Rusya, sadece kendisine saldırılması halinde nükleer silaha başvuracak”

Putin, Rusya ya da müttefiklerinden birine karşı nükleer silah kullanılması halinde, bu saldırıya Rusya’ya yapılmış bir saldırı gözüyle bakılıp derhal karşılık verileceğini vurguladı. Rusya’nın başka ülkelerdeki askeri konuşlandırmalarının küresel barışı garanti altına alma amacıyla tasarlandığını belirten Putin, Rusya’nın hiçbir ülkeye saldırma gibi bir niyetinin olmadığını söyledi.

ABD’nin yeni nükleer doktrininin “endişe verici” olduğunu, Rusya’nın kendi nükleer doktrinininse sadece nükleer saldırılara verilecek karşılığı belirlediğini vurgulayan Putin, Rusya’nın sadece kendisine saldırılması halinde nükleer silaha başvuracağını belirtti.

“Nükleer başlık taşıyabilecek yeni su altı drone’u test edildi”

Rus lider, nükleer başlıklar taşıyabilecek yeni bir su altı drone’u test ettiklerini de paylaştı. Yeni geliştirilen su altı drone’u dünyadaki tüm gemilerin göstergelerinin ulaşabileceğinden katlarca hızlı hareket edebildiğini ve kıtalararası mesafeleri aşabildiğini de ekleyen Putin, “Bu, fantastik bir şey.” dedi.

Putin ürettikleri yeni bir nükleer başlığın yolunun hiçbir füzesavar tarafından kesilemeyeceğini de kaybetti. Rusya lideri, kruz füzeleri tarafından taşınabilecek yeni küçük nükleer başlıklar geliştirmekte olduklarını da anlattı.

“Hiçbir füzesavarın tespit edemeyeceği süpersonik bir silahımız var”

Putin, Rusya’nın cephaneliğinde, hiçbir füzesavarın tespit edip izleyemeyeceği, süpersonik (sesten hızlı) yeni bir silahı olduğunu da kaydetti. Putin, Rusya’nın başka hiçbir ülkenin sahip olmadığı füzeler geliştirdiğini söyledi.

Ayrıca Rusya’nın 2017 sonunda yeni bir nükleer füze denemesini yaptığını kaydeden Putin, bu yeni füzenin dünyanın neredeyse her noktasına ulaşabileceğini belirtti.

“ABD’yi ikna etmeye çalıştık fakat işe yaramadı”

Rus lideri, ABD’nin çekildiği anti balistik füze anlaşmasına (ABMT) gönderme yaparak, Rusya’nın bu anlaşmadan çekilmemesi için ABD’yi uzun süre ikna etmeye çalıştığını fakat bunun bir işe yaramadığını söyledi.

“Suriye operasyonu sayesinde dünya, tüm temel silahlarımızın ismini biliyor”

Putin, Rusya’nın Suriye’deki terörist gruplara karşı 2015’ten beri düzenlediği operasyonların, Rus hava güçlerinin artan kapasitesini ortaya koyduğunu kaydetti. “Suriye operasyonu sayesinde, şimdi dünya, tüm temel silahlarımızın ismini biliyor.” diyen Putin, “Rusya, ABD’nin (Rusya sınırları yakınlarında yer alan çeşitli ülkelere yerleştirdiği) hava savunma sistemlerine karşılık olarak yeni silah sistemleri geliştiriyor.” ifadelerini de kullandı.

Putin, Rusya’daki hava savunma sistemlerini yenilediklerini de hatırlattı.

“Rusya’da ekonomik büyüme, dünya ortalamasının üzerinde olmalı”

Rusya’daki ekonomik büyümenin dünya ortalamasının üzerinde olması gerektiğini de belirten Putin, bunun “iyimser bir düşünce değil, hükümetin ulaşmak için çalışmasını gerektiren bir hedef olduğunu” vurguladı.

“Rusya yakında 5G teknolojisine erişecek”

Çevreyle ilgili sorunlara da değinen Putin, yeni hükümetin, insanların temiz suya ulaşımını artırması gerektiğini ve şehirlerdeki kirlilik oranını azaltmak için çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.

Putin ayrıca, Rusya’da yakın zamanda 5G teknolojisine erişebilme fırsatı olacağını da kaydetti.

Rusya lideri, ülkede geliştirilmekte olan bir dizi bilim merkezinin bulunduğunu belirterek, hükümetin buradaki çalışmaları desteklemek ve önde gelen bilim insanlarını bu merkezlere çekecek yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini söyledi.

Putin ayrıca, ülkesinin, stratejik bakımdan önemli olan Arktik bölgesinde çıkarlarını korumak için burada askeri, bilimsel ve ulaşımla ilgili altyapısını güçlendirmekte olduğunu da vurguladı. Arktik bölgesine, Rusya dışında 7 ülkenin sınırı var. Bu ülkeler: ABD, Kanada, Norveç, Finlandiya, İsveç, Danimarka ve İzlanda.

“İlerlemek ve gelişmek için özgürlük alanlarını genişletmeliyiz”

Rus lider, “İlerlemek ve dinamik bir biçimde gelişmek için her alanda özgürlük alanlarını genişletmeli; demokratik kurumları, yerel yönetimleri, sivil toplum yapılarını ve mahkemeleri güçlendirmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“Kerç Köprüsü birkaç ay içinde hizmete açılacak”

Putin, Kırım Yarımadası’nı Kerç Boğazı üzerinden Rusya’nın diğer bölgelerine bağlayacak olan köprünün gelecek birkaç ay içinde hizmete açılacağını söyledi. Kırım köprüsü üzerinde otoyolların yarı sıra trenlerin geçişi için demiryolları da yer alacak.

Rusya’da yolların altyapısı için yaptığı harcamaların iki katına çıkarılması gerektiğini kaydeden Putin, bu harcamaların 11 trilyon rubleyi (yaklaşık 740 milyar lira) geçmesi gerektiğini söyledi.

“Kolay bir görev değil fakat yerine getirmeye hazır olduğumuzdan şüphem yok”

Rusya’nın dünya ekonomisi ve iç ekonomideki hedeflerine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Putin şunları söyledi:

“Rusya, dünyanın en büyük beş ekonomisinden biri olarak yerini sağlamlaştırmakla kalmayıp gelecek on yılın ortalarına doğru kişi başına düşen gayri safi milli hasılayı yarı yarıya artırmalı. Bu, kolay bir görev değil. Fakat bu görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzdan şüphem yok.”

“Medeniyetlerin değiştiği bir döneme tanık oluyoruz, ayağa kalkıp bu değişimlerle yüzleşmeliyiz”

Rus lider, Rusya’nın, demokratik, bağımsız ve kendi kendine yetebilen bir toplum olduğunu gösterdiğini söyledi. Diğer taraftan istikrarın, gelişimin temeli olduğunu fakat garantisi olmadığını belirten Putin, ekonomi alanında henüz çözülmesi gereken problemlerin olduğunu kaydetti.

Rusya’da bu ay yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde kim kazanırsa kazansın Rus halkının bugün karşı karşıya olduğu zorlukların farkında olması gerektiğini de belirten Putin şöyle devam etti: “Dünyada medeniyetlerin değiştiği bir döneme tanık oluyoruz. Ayağa kalkıp bu değişimlerle yüzleşmeliyiz.”

Putin şu ifadeleri kullandı: “Seçimimizin, her bir adım ve davranışımızın öneminin çok büyük olduğu bu dönemde, burada yaptığım konuşmanın da özel ve geleceğe şekil verecek olan bir yanı var.”

 

Fotoğraf: AFP 2018 / Yuri Kadobnov

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/rusya/201803011032450473-putin-federal-meclis-konusmasi/