Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail hükümetinin haftalık toplantısının açılışı sırasında yaptığı konuşmada, “BMGK kararının kabul edilmesinin arkasında Obama yönetiminin olduğundan şüphemiz yok” dedi. Barack Obama yönetiminin geleneksel ABD politikasına aykırı bir yol izlediğini ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) İsrail’e yönelik “düşmanca” bir karar alındığını ileri süren Netanyahu şunları söyledi:

“Bu karar BMGK’ya yakışmıyor. Kararın İsrail’e zarar vermemesi için çabalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Buradan Bakanlarımıza konuşma ve davranışlarında sağduyulu ve sorumlu davranmalarını söylüyorum.”

Netanyahu ayrıca, “Dönem dönem ABD yönetimlerinde İsrail’in Yahudi yerleşim birimleriyle ilgili faaliyetlerine ilişkin farklı eğilimler oluşmuştur. Ancak bu mevzunun tartışılacağı yerin BMGK olmadığı konusunda anlaşmıştık” diye konuştu.

“Evet” diyenlerin büyükelçileri çağrıldı

İsrail devlet radyosunun haberine göre, BMGK’da İsrail tasarısına “evet” oyu veren tüm ülkelerin büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Mısır tarafından Çarşamba günü BMGK’ya sunulan ve daha sonra yine Mısır’ın talebi üzerine ertelenen oylama, bu defa karar tasarısına destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından Konsey’e getirilerek oylanmıştı.

Mısır’ın geri adımı, ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump ile Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi arasındaki görüşmenin ardından gelmişti. Trump, Mısır’ın BMGK’da oylamaya sunacağı karar tasarısının İsrailliler açısından âdil olmadığı gerekçesiyle Obama yönetimini karar tasarısını veto etmeye çağırmıştı.

İsrail’in işgâli altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhâl ve tamamen” durdurmasını talep eden karar, 14 oyla BMGK’da kabul edilmişti.

Şimdiye kadar BMGK’da İsrail’e yönelik eleştirilerin karşısında duran ABD, oylamada kararı veto etmek yerine ilk kez çekimser kalmıştı.

Donald Trump Twitter hesabında, görevinin başlayacağı tarihe atıfta bulunarak, “20 Ocak’tan sonra BM’de işler farklı olacak” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail’in BM Dâimi Temsilcisi Danny Danon da kararın, “barış olasılığına hayır demek olduğunu” iddia etmişti.

Kaynak: AA, Al Jazeera