Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Avcı-toplayıcı toplumların yerleşik hayata geçip tarıma başlamasının medeniyete giden yolu açtığı düşünülüyor, öğretiliyordu. 1995 yılında kazısına başlanan Göbeklitepe bütün bunları çürüttü. Hatta bu kazıları yöneten Prof. Klaus Schmidt, 2014 yılında ölümünden önce, bilinenin aksine, bu yapıları inşa etmek için gerekli bunca insan gücünün yiyecek ihtiyacını karşılamak için tarımın başladığını söylüyordu.

12000 yıl önce inşa edilen Göbeklitepe, İngiltere’de bulunan Stonehenge’den 7000, Mısır piramitlerinden 7500 yıl daha eski.

Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınağı.

Bir rasathane.

Yapılış yılından yaklaşık bin yıl sonra onlarca ton toprak ve çakmaktaşları ile tamamen gömülmüş.

Toplam 20 adet olduğu bilinen bu yapıların sadece altı tanesi gün ışığına çıkarılmış. T biçiminde sütunlar ile çevrilmiş bu yapıların merkezinde iki T biçiminde sütun karşılıklı olarak yer alıyor.

Taşlardaki oymalardan birinin dünyaya çarpan bir kuyrukluyıldızı, kafası olmayan adam figürünün ise bir afeti ve pek çok yaşamın kaybolmasını betimlediği düşünülüyor. Hayvan figürleri ise o dönemdeki hayvanların henüz evcilleştirilmediğini gösterirken, hem bu yapıları ziyaret eden kabilelerin sembolleri, hem de yıldızlara karşılık gelen astronomik semboller olarak yorumlanabiliyor.

 

Kaynaklar:

https://www.newscientist.com/article/2128512-ancient-carvings-show-comet-hit-earth-and-triggered-mini-ice-age/

http://news.nationalgeographic.com/2016/01/150120-gobekli-tepe-oldest-monument-turkey-archaeology/

http://www.smithsonianmag.com/history/gobekli-tepe-the-worlds-first-temple-83613665/

http://göbeklitepe.com/

https://onedio.com/haber/dunyanin-ilk-tapinagi-gobeklitepe-hakkinda-bilmemiz-gerekenler-339697