Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

İNGİLTERE’NİN BORİS JOHNSON ÇAĞI

Brexit ve COVID döneminin ilişkilendirilmesi

İngiltere’de Theresa MAY döneminin sona gelmesi, İngiliz politik tarihinde büyük bir etkiye neden oldu. May, İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB)’den ayrılması için bir yol bulamayınca istifa etmişti. Bu durum, hükûmetin defalarca oy kaybetmesi nedeniyle, İngiltere için büyük bir siyasi kargaşanın habercisiydi. Johnson’ın İngiltere politikasında bıraktığı etkinin tam kavranması için, kısa ve öz bir zaman çizelgesi kullanmakta fayda vardır:

  • Temmuz 2019: May ’in istifasından sonra, Brexit’i tam anlamıyla destekleyen Johnson, Muhafazakâr Parti (Conservative Party)’nin başı olarak seçiliyor. Bunun etkisiyle, Kraliçe Elizabeth II tarafından İngiliz başbakanı olarak seçiliyor. Brexit’i hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştireceğine söz veriyor.
  • Ocak 2020: 2019 Aralık genel seçiminde 80 koltuk kazanıp Brexit anlaşmasının Parlamento’dan geçmesini sağlıyor. 31 Ocak 2020’de, resmi olarak, İngiltere AB’den ayrılıyor.
  • Mart 2020-Nisan 2021: COVID-19 Pandemisi’nde sokağa çıkma yasağı ilan ediyor. Bu karara, halk tarafından çok tepki alıyor ve daha hızlı bir şekilde tedbir almadığı için eleştiriliyor.
  • Aralık 2021: Sokağa çıkma yasağı sürecinde yasadışı ‘ev partileri’ düzenlediği, sosyal medyada ortaya çıkıyor. Birçoğu sosyal mesafe kısıtlamaları nedeniyle hasta olan sevdiklerini görmekten yoksun olan öfkeli halk, onu çifte standartlarla suçluyor.
  • Mayıs 2022-Haziran 2022: Bu skandal ortaya çıktıktan sonra popülerliği düşüşe geçiyor. 6 Haziran’da kendi partisi tarafından düzenlenen ‘güvensizlik oylamasını kazanıyor fakat, Muhafazakâr Parti’deki milletvekillerinin %40’i Johnson’ı desteklemediklerini belirtiyorlar. [1]

Bu dönemden sonra, Kabinesinde önemli yer taşıyan Maliye Bakanı Rishi SUNAK ve Sağlık Bakanı Sajid JAVİD, skandalları savunmakla yetindiklerine karar verip 5 Temmuz 2022’de istifa ettiler. Onların izinden devam edip, Kabine üyelerinin birçoğu da istifa kararı verdiler. Johnson, istifasını 7 Temmuz 2022 tarihinde İngiltere halkına sundu. Böylelikle Johnson, İngiltere’nin politik olarak en kritik dönemlerinden birinde Brexit’i tamamlayıp, pandeminin etkilerinden sonra istifa etti.

Rusya-Ukrayna Krizi

Bu kaotik dönem süresinde, Rusya’nın Ukrayna’ya 24 Şubat 2022’de yapılan işgali, Birleşik Krallık ile aralarında diplomatik gerilimlere sebep oldu. Birleşik Krallık devletinin resmî açıklamasına göre, “Birleşik Krallık ve Müttefiklerimiz, Rus hükûmetinin Ukrayna’ya karşı kışkırtılmamış ve önceden tasarlanmış savaşını kınıyor”.[2] Bu süreçte, Birleşik Krallık ve uluslararası ortakları Ukrayna’yı desteklemek için birleşmiş bulundular. Bunun yansıra Birleşik Krallık hükûmeti, Ukrayna’ya bir dizi ekonomik, insani ve savunma amaçlı askeri yardımlarda bulunuyor. Dış ilişkiler açısından, Rusya ve Beyaz Rusya’ya ek yaptırımlar da uygulamaya devam ediyorlar. Bu yaptırımlar, Rusya’yı Ukrayna’nın istikrarını, toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan veya tehdit eden eylemleri durdurmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

İngiltere Devleti İçin İleriki Gündemde Neler Var?

İstifa konuşmasından sonra Johnson, İngiltere’nin yeni başbakanı seçilene kadar, pozisyonunda devam edeceğini belirtti. Bu sürecin 6 Eylül 2022’de İngiltere’nin yeni başbakanın seçilmesiyle sonuçlanması bekleniyor. Muhafazakâr partinin üyeleri tarafından yürütülen bir liderlik yarışması, İngiltere’nin yeni başbakanı olmaya layık iki aday belirledi. Önümüzdeki günlerde üyeler, adaylar Rishi SUNAK ve Liz TRUSS arasından Muhafazakâr Parti seçimlerini belirleyecekler. Oylama şeklinde olacak kararın 5 Eylül 2022’de açıklanması bekleniyor. 

[1]https://www.voanews.com/a/timeline-the-rise-and-fall-of-british-prime-minister-boris-johnson-/6648712.html

[2]https://www.gov.uk/government/topical-events/russian-invasion-of-ukraine-uk-government-response (İngilizceden çevrilmiş)