Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

Anadolu’dan Tarih Fışkırıyor: Bu Yıl 2 Bini Aşkın Tarihi Eser Gün Yüzüne Çıkarıldı

Tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’nun, zengin tarihi mirası, kazılarla gün yüzüne çıkıyor. Türkiye’de 11 ayda yürütülen 554 arkeolojik kazı ve araştırmada, 2 bin 288 tarihi eser toprak altından çıkarıldı. Anadolu topraklarında bulunan tarihi zenginlikler, yerli ve yabancı bilim insanları tarafından yapılan kazı, restorasyon ve yüzey araştırmalarıyla bilim dünyasına sunuluyor.

Bu keşiflerden öne çıkanları derledik… 

 

Anadolu'dan Tarih Fışkırıyor: Bu Yıl 2 Bini Aşkın Tarihi Eser Gün Yüzüne Çıkarıldı

Türkiye’nin değişik bölgelerinde yürütülen kazılarda sikke, pişmiş toprak kap, taş eser ve heykel gibi farklı türlerde eserler ortaya çıkarılıyor. Bu yıl kasım ayı itibarıyla Bakanlar Kurulu kararıyla 554 arkeolojik faaliyet yürütülüyor. Bu kapsamda, bu yıl arkeolojik kazı ve araştırmada yaklaşık 2 bin 288 tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.

Ordu’da bulunan 2100 yıllık ana tanrıça Kibele heykeli, 2016 yılında Türkiye’de yapılan en önemli keşifler arasında.

 

Ordu'da bulunan 2100 yıllık ana tanrıça Kibele heykeli, 2016 yılında Türkiye'de yapılan en önemli keşifler arasında.

Ordu Kurul Kalesi’nde 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen 110 santimetre yüksekliğinde mermerden yapılmış Ana Tanrıça Kibele heykeli de gün yüzüne çıkarılan önemli eserler arasında yer alıyor. Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında sürdürülen kazıda bulunan heykel, yaklaşık 200 kilogram ağırlığında.

 

Bu kazılarda ortaya çıkarılan eserlerden en önemlilerinden biri olarak Konya Çatalhöyük’te Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında gerçekleştirilen kazılarda bulunan M.Ö 8000-5500 Neolitik Dönem’e ait kadın figürü gösteriliyor.
 

Bu kazılarda ortaya çıkarılan eserlerden en önemlilerinden biri olarak Konya Çatalhöyük'te Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında gerçekleştirilen kazılarda bulunan M.Ö 8000-5500 Neolitik Dönem'e ait kadın figürü gösteriliyor.

Heykelcik, yüksek kalitede işçilikle yapılması ve vücudunun tüm parçalarının eksiksiz bulunması dolayısıyla “eşsiz” olarak nitelendiriliyor.

Niğde Kınık Höyük’te yapılan Prof. Dr. Lorenzo D’Alfonso başkanlığında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında bulunan Akamenid Dönemi’ne ait volkanik kayaçtan (riyolit) yapılmış şahin heykelciği de diğer önemli eserler arasında yer alıyor.

Bu yılki kazılarda, Hitit dönemine ait yaklaşık 3 bin 500 yıllık bir de mühür bulundu.

 

Bu yılki kazılarda, Hitit dönemine ait yaklaşık 3 bin 500 yıllık bir de mühür bulundu.

Adana’daki Tatarlı Höyük’te Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında açığa çıkan eserin, M.Ö 13’üncü yüzyıla, ünlü Hitit Kraliçesi Puduhepa’nın da yaşadığı döneme ait olduğu tahmin ediliyor.

Bu yıl öne çıkan diğer önemli keşifler ise şöyle 

 
Nevşehir'de 'Tesadüfen' Ortaya Çıkan Dünyanın En Büyük Yeraltı Şehri Görüntülendi

Nevşehir’de geçtiğimiz yıl TOKİ’nin kentsel dönüşüm projesi sırasında tesadüfen ortaya çıkan ve ‘dünyanın en büyük yeraltı şehri’ havadan görüntülendi. Çalışmaların tamamlanmasının ardından bir bölümü…
Kırşehir´in Mucur ilçesine bağlı bir köyde bilim insanlarının yaptığı yüzey araştırmasında, Anadolu´nun doğa tarihine ışık tutacak 33 ile 55 milyon yıl öncesine ait deniz fosilleri bulundu.
İzmir’in Seferihisar ilçesinde yer alan Teos Antik Kenti’ndeki kazılarda, kira sözleşmesi niteliği taşıyan 2 bin 200 yıllık yazıt bulundu. ATV’de yayınlanan ‘Kim Milyoner Olmak İster’ yarışmasında da …
İstanbul Avcılar’ın Küçükçekmece Gölü kıyılarında yürütülen Bathonea kazılarında 1400 yıl öncesine ait kalp ve depresyon ilaçları bulundu.
İzmir’deki Smyrna Antik Kenti’nin agorasında bulunan Bazilika’nın duvarlarında “yukarıdan aşağı” ve “soldan sağa” Yunanca kelimelerin sorulduğu bir bulmaca tespit edildi.
Mersin’in Silifke İlçesi Dana Adası’ndaki 3 bin 200 yıllık tersanede 274 çekek yeri belirlendi. Bilim insanları dev tersanenin, Akdeniz’in 400 yıllık ’Karanlık Çağı’na ışık tutacağını düşünüyor. 
Adana’nın Yumurtalık ilçesindeki arkeolojik kazıda, antik Yunan deniz tanrısı Poseidon’un tasvir edildiği nadir rastlanan güzellikte mozaik bulundu.
Antakya’da yürütülen kazı çalışmalarında üzerinde Grekçe “Neşeli ol hayatını yaşa” yazılı mozaik bulundu. Mozaikte bir iskelet uzanmış vaziyette ve elinde içki kâsesi, yanında ise şarap testisi ile ekmek.
Urartu Kralı II. Sardur tarafından Van’ın Gürpınar ilçesinde inşa edilen Çavuştepe Kalesi’nde bulunan 2 bin 800 yıl öncesine ait kanalizasyon sistemi, gün yüzüne çıkarıldı.
Burdur’da kazı çalışmaları devam eden Hacılar Büyük Höyük’te, 5 bin yıl öncesine ait mühürlerde ortak bir işaret dili kullanıldığı ortaya çıkarıldı.
 https://onedio.com/haber/anadolu-dan-tarih-fiskiriyor-bu-yil-2-bin-288-tarihi-eser-gun-yuzune-cikarildi-746339