Almanya Dışişleri Bakanlığı, ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırımların, ABD’nin ticari çıkarlarını desteklemeye yönelik bir “endüstriyel politika aracı” haline gelmemesi gerektiğini açıkladı.
Alman Dışişleri Sözcüsü Martin Schaefer, ABD Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören tasarıya tepki gösterdi.
Schaefer, “Bu tasarı, sadece Alman endüstrisi için endişe verici değil. Rusya’ya yaptırımlar, ABD’nin çıkarlarını teşvik eden bir endüstriyel politika aracı haline gelmemeli” dedi.
DEMMER: AVRUPA ENDÜSTRİSİ, YAPTIRIMLARIN HEDEFİNDE OLMAMALI
Almanya hükümeti sözcüsü Ulrike Demmer de Avrupa endüstrisinin ABD’nin yaptırımlarının hedefinde olmaması gerektiğini söyledi.
ABD ve AB’nin yaptırımlar konusundaki iş birliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Demmer, Berlin’in yaptırımlarla ilgili tasarıyı bu doğrultuda ele alacağını vurguladı.
“BAZILARI ABD’NİN KENDİ EKONOMİK ÇIKARLARINI GÖZETTİĞİ HİSSİNE KAPILABİLİR”
Almanya Sanayi ve Ticaret Odası’nın uluslararası komitesinin başkanı Volker Treier de ABD’nin yeni yaptırım tasarısının, Alman şirketlerin doğalgaz boru hattı projelerinde Rusya ile birlikte çalışmasını engelleyerek Almanya’nın daha güvenilir enerji tedariki çabalarına zarar verebileceğini vurguladı.
Treier “Bazı insanlar ABD’nin özellikle ABD’li petrol ve doğalgaz şirketleri konusunda kendi ekonomik çıkarlarını gözettiği hissine kapılabilir” ifadelerini kullandı.
ABD Temsilciler Meclisi’nde dün yapılan oylamada, 419 ‘Evet’e karşı 3 ‘Hayır’ oyuyla Rusya, İran ve Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların arttırılmasına yönelik tasarı kabul edilmişti.
Tasarıya göre, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Rusya’ya yönelik yaptırımları hafifletmeden veya kaldırmadan önce Kongre’nin onayını alması gerekecek.
Kaynak: https://tr.sputniknews.com/avrupa/201707261029439383-almanya-abd-uyari-rusya-yaptirim/