Son 6 ay içinde üç ülkeyi ziyaret ettim. Bunlar; Sosyalist Tek Partili Cumhuriyet rejimi ile yönetilen Vietnam, Kızıl Khmerler (Khmer Rouges) yönetimde uzun süre kalan Kamboçya ile liberal bir ekonomiye sahip Güney Afrika’dır. Geçen hafta sonunda Güney Afrika Cumhuriyeti’nden dönünce gözlemlerimi yazma ihtiyacını hissettim. Gerçi 18 Eylül 2007 tarihindeki THY’nın ilk uçuşunda yerel ve ulusal basından gazeteciler ile birlikte davetli olarak bu ülkeyi ziyaret etmiştim ama halkla fazla temasım olmamıştı. Atatürk Havalimanı’ndan saat 23.50’de hareket eden THY uçağının Cape Town’a yaptığı ilk seferde davetlilerin yanı sıra 150 yolcu da yer almıştı.
Güney Afrika Cumhuriyeti, üç başkenti olan (Pretoria, Cape Town ve Bloemfontein) bir ülkedir. 1.219.090 km² alanı ile Türkiye’nin iki katı büyüklüğündedir. Komşuları Botsvana, Lesotho, Mozambik, Namibya, Svaziland ve Zimbabve’dir. Ülkenin batısında yarı çöl, doğu ve güney kıyısında subtropikal iklim hâkimdir. Güney yarım kürede bulunduğundan aralık, ocak ve şubat yaz aylarıdır. Altın, elmas, krom, antimon, kömür, demir, manganez, nikel, fosfat, kalay, uranyum, değerli taşlar, platin, bakır, vanadyum, tuz ve doğalgaz açısından zengindir.
Bu zenginliğine rağmen Güney Afrika, çok yoksul ile çok zenginin birlikte yaşadığı, daha doğrusu birlikte yaşayamadığı dünyadaki tek ülkedir. Bu konuda Oral Çalışlar’ın tespitine aynen katılıyorum: “Güney Afrika yoksul mu, zengin mi karar vermekte zorlanıyorsunuz. Yeşillikler içinde bahçeli tek katlı evlerden oluşan şehirlerde, beyazların oturdukları mahalleler, Londra’dan geri kalmıyor. Şehrin kenar mahallelerine yöneldiğinizde, yoksul, teneke barakalardan oluşan bir başka gerçekle yüz yüze geliyorsunuz. Siyahların ezici çoğunluğu gecekondu mahallelerinde yaşıyor, açlık sınırının altındaki gelirle var olmaya çalışıyor. Siyahla beyaz arasındaki büyük ekonomik uçurum varlığını koruyor.” Çalışlar’a göre “Toplumda özellikle ekonomik alanda adaletsizlik çok can acıtıcı. Toplumun en zengin yüzde 10’u, zenginliğin yüzde 71’ini, en fakir yüzde 60, zenginliğin yüzde 7’sini alabildiği bir dengesizlik söz konusu.” (https://www.posta.com.tr/yazarlar/oral-calislar/avrasyacilik-ve-bati-2164834)
MAKALENİN TAMAMI İÇİN AŞAĞIDAKİ PDF DOSYASINA BAKINIZ.
[pdf-embedder url=”http://ankaenstitusu.com/wp-content/uploads/2019/06/Güney-Afrika-19.06.2019.pdf” title=”Güney Afrika 19.06.2019″]
- OECD: “HOW’S LİFE TÜRKİYE?” - 4 Aralık 2024
- DÜNYAYA GELMİŞ VE GEÇMİŞ EN BÜYÜK LİDER ATATÜRK’Ü SAYGIYLA ANIYORUZ - 19 Kasım 2024
- TÜRKİYE’NİN BRICS ÜYELİĞİ: “INDIA BLOCKS TURKEY” - 30 Ekim 2024
- 2024 NOBEL EKONOMİ SAHİBİ DARON ACEMOĞLU KİMDİR? - 21 Ekim 2024
- KAMALA HARRİS SEÇİLİRSE TÜRK ABD İLİŞKİLERİ NE YÖNDE GELİŞİR? - 1 Ekim 2024
- TÜRK ÜNİVERSİTELERİ DÜNYA SIRALAMASINDA NEDEN GERİLERDE? - 25 Eylül 2024
- ORTA VADELİ PROGRAM: ENFLASYON TEK HANEYE DÜŞÜRÜLECEK Mİ? - 8 Eylül 2024
- FİLİSTİN LİDERİ MAHMUT ABBAS ANKARA’YA GELDİ VE GİTTİ - 26 Ağustos 2024
- ABD BAŞKAN ADAYI KAMALA HARRIS VE SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI - 6 Ağustos 2024
- TÜRKİYE’NİN TAPU SENEDİ LOZAN ANTLAŞMASI 101 YAŞINDA - 2 Ağustos 2024