Twitter
Visit Us
YOUTUBE
YOUTUBE
LINKEDIN
Share

MUSTAFA KEMALİN ASKERLERİNE ÖĞÜTLER

Türk Ordusunun tarihi, milletinin tarihi kadar eskidir. Türk Ordusuna ait kayıtlar M.Ö. 3’üncü yüzyıla kadar uzanır. Eldeki bilimsel veriler ve deliller, “Türk Ordusu Tarihinin Türklerin tarih sahnesine çıkması ile eş zamanlı olarak başladığına delalet eder.[1] 

Türk Ordusu, kurulduğu günden beri bağrından çıktığı Türk Milleti ve devletinin daima hizmetinde olmuştur. Esas gücünü, nesilden nesile tevarüs eden gelenek, görenek, örf ve adetlerinden alır. Dünya harp tarihine yön veren örnek bir yapısı vardır.

Ordumuzun dünyada başka bir benzeri olmayan bu özelliği, tarihimizde bizi öteki uluslardan ayıran iki temel noktada kendini belli eder.  

Birincisi, Türklerin tarih sahnesine çıkmalarından bu yana ‘’Ordu-Millet’’ karakteri göstermeleri.

İkincisi, millî tarihimizin bir fetihler silsilesi biçiminde tecelli etmesi ve bu biçimde tarih sahnesinde yer almasıdır.[2] Bu nedenle ‘’Türkler olmadan bir dünya tarihi yazmak mümkün değildir’’ der ünlü tarihçimiz İlber ORTAYLI ve devam eder, ‘’Dünya tarihinin hemen hiçbir safhası, dünya coğrafyasının hemen hiçbir önemli parçası yoktur ki, orada Türkler olmasın’’ [3]   

Diğer taraftan, biz Türkler için tarihsel süreç içerisinde ulus-devlet-ordu karakteri zorunlu kılınmıştır. Bu nedenle Şevket Süreyya AYDEMİR “Tek Adam” isimli eserinde, “Milletleşmeye yüzyıllar önce ordulaşmayla başladık” der.[4] 

Mustafa Kemalin askerleri, önce tarihini, geçmişini, cinsini, cibilliyetini, nereden gelip nereye gittiklerini bilerek askerlik mesleğine atılırlar. Mustafa Kemalin askeri olmak öyle kolay değildir, akıl ve bilim ister, vatan ve millete karşılıksız hizmet etmeyi şiar edinir, yokluklara ve meşakkatlere tahammül göstermeyi gerektirir, yokluk, kıtlık ve sefalet içinde bağımsızlığın nasıl kazanıldığını öğretir. Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyet’ini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmeyi buna karşı duranlara ve bunu yıkmak isteyen iç ve dış düşmanlara karşı hareket tarzlarının bilinmesini, yeri ve zamanı geldiğinde icabında vatan millet ve vazife uğrunda seve seve can vermeyi emreder. Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğüne karşı her türlü tehdidi bertaraf eder. Bunun için eğitilir ve yetiştirilir.

Mustafa Kemalin Askerleri, Mustafa Kemal’i Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlığıyla özdeşleşmiş sembol bir isim olarak görürler. Mustafa Kemal ismi onların gözünde milletinin ve millî mücadele ruhunun, özgürlük ve bağımsızlığının sembolüdür, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumsal hafızasıdır. Mustafa Kemalin Askeri olmak siyasi bir söylem değil, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, dolayısıyla Türk vatanının ve cumhuriyetinin varlık nedenidir.

Mustafa Kemalin askerleri vatansız millet olmayacağını bilirler. Vatanın, onun geleceğinin ve millî hâkimiyetin teminatı olduklarını bilerek vazifeye atılırlar. Kendilerine tevdi edilen vazifeyi yerine getirmeyi ulus sevgisi ile eş değerde tutarlar. Üzerlerinde taşıdıkları üniformanın Türk Milletinin namus ve şerefini temsil ettiğinin farkındadırlar, zerresine halel getirmezler. Başka ülkelerin çıkarlarına hizmet etmezler. Milletin zararına olan oluşumların içinde yer almazlar.

Türk Ordusunu diğer dünya ordularından ayıran en önemli özelliği olan güç kaynaklarını her zaman canlı ve diri tutar, ondan uzaklaşmazlar. Söz konusu güç kaynaklarından, ‘’Hürriyet ve istiklâle olan bağlılık”, ‘’Geleneksel disiplin anlayışı’’ “Millî birlik ve beraberlik’’ ve “Engin güven duygusu’’ndan asla taviz vermezler.

TSK’nın yüksek değerlerinin örselenmemesi ve güç kaynaklarının zaafa uğratılmaması bugün düne nazaran daha önemli hale gelmiştir. Subay ordunun ruhu, beyni, itici gücüdür. Onun için ‘’Bir ordunun kudreti zabit ve kumanda heyetinin kıymeti ile ölçülür.’’ [5]

Mustafa Kemalin Askerleri, özellikle Yusuf Has HACİP tarafından 11. yüzyılda yazılmış “Kutadgu Bilig’’den haberdardırlar. Bu eser, ait olduğu çağın sosyal ve kültürel durumunu bildiren önemli bir kaynaktır. Eser, aynı zamanda İslamiyet’ten önceki eski Türk devlet teşkilâtının ve kültürünü, örf adet ve geleneklerini kapsamaktadır. Anılan yapıtta bir devletin idare ilkeleri, prensipleri, iyi bir vezirin, subaşının, kâtibin, elçinin olması gereken vasıflarından söz edilir.[6] Kutadgu Bilig, zamanımızda Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından yazılan ‘’Medenî Bilgiler’’ kitabına benzetilebilir, daha geniş kapsamlısı olarak düşünülebilir.

Bu kapsamda Mustafa Kemalin Askerleri, Türk Milletinin ortaya çıkışından bugüne kadar milletimizin şerefli tarihinde yüz yılları zaferle dolduran Türk yurdunun ve milletinin şerefli bekçisi olmaya devam etmelidir.

Bugünkü bilimsel verilerle donanmış, aklı vicdanı millî ve manevi şuurla yoğrulmuş, kendi öz kültürüyle beslenen, Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı, Cumhuriyeti ve Cumhuriyetin temel felsefesini benimsemiş, ona sahip çıkan bir disiplin içerisinde olmalıdır.

Ayrıca TSK’nın güç kaynaklarının yanı sıra üzerine titrediği, gözü gibi baktığı ‘’Temel değerleri’’ vardır. Bunlar TSK’nın yüksek ahlâk ve kuvvetli maneviyatla birlikte mütalâa edilir ve birbirini tamamlayan bir değerler manzumesidir. Temel değerler, bir askerin askerlik mesleğine yürekten bağlanışını ifade eden, “Doğruluk ve muhabbetle hizmet, vazife bilinci, liyâkat, sadakat, dürüstlük, meslek sevgisi ve fedakârlık’’ ve vazifeyi namus bilen hizmet anlayışının gereği olan ‘’Mutlak itaat’’ tir. Temel ve yüksek değerlerin muhafaza edilmesi ve sürdürülmesi TSK için zorunluluktur.[7] 

Şehitlerimizin kanlarıyla çizilmiş kutsal vatanın dağlarında, ovalarında, denizlerinde ve göklerinde vatan sınırlarının ve milletimizin şeref bekçisi olma anlayışıyla ve taşınan üniformanın sorumluluğunu bilerek adım atılmalıdır.

Yurt savunmasında karşılıksız olarak, büyük bir fedakârlıkla savunmada üzerine düşen vazifeyi, şanlı tarihinin derinliklerinden gelen güçlü ve disiplinli geleneklerinden aldığı güçle başarmaya muktedir olduğu bilincinde olunmalıdır.

‘’Türk evlâdı ecdâdını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.’’ [8] sözünden hareketle, Mustafa Kemalin Askerleri atalarını çok iyi tanımalı, onların hangi koşullarda neler yaptıklarını araştırmalı, örnek almalıdır.

Sonuç olarak bugün Türk Ordusunun, hiçbir yerde yazılı olmayan ama daima yaşayan ve insan hayatını derinden etkileyen, yüzyıllar öncesinden yerleşmiş bir sistemi, yaşam biçimi ve felsefesi vardır. Türk Ordusu, “Ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı için kendi özgürlüklerini sınırlayan, gerektiğinde canını vermek için eğitilmiş insan” kitlesi olarak tanımlanır.

Bu ordu tarihsel süreç içerisinde gelenek, görenek, örf ve adetlerine bağlı millî bir ordudur. Dünya harp tarihine yön veren örnek bir yapısı vardır. Son Türk Devletinin en büyük dayanağı Türk Silahlı Kuvvetleri’dir. TSK, Türk Milletinin ordusudur, millî bir ordudur. Bütün aksine çabalara rağmen öyle de kalacaktır. Türkiye’de güçlü bir ordu olmasa Ermenistan hazır, Rusya hazır, Yunanistan hazır. Suriye bile Hatay’dan vazgeçmiş değil. Dört taraftan çevrilmiş durumdayız. Güçlü ordumuz olmazsa ertesi gün parçalanırız. Güçlü ordu, Türkiye için hayati bir zarurettir.[9]

Bu ordu 2233 yıldan beri Türk yurdunun ve milletinin şeref bekçisidir. Vatanın ve onun geleceğinin teminatıdır. Onun içinden çıkmıştır. Omurgası çok sağlamdır, kırılmaz, bozulmaz, çökertilemez.

Zaman zaman karşılaşılan bazı olumsuz münferit olaylar umutsuzluğa sebebiyet vermemelidir.

Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, “Ordumuz, Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir!” sözleriyle onurlandırdığı, 2233 yıldır Türk Yurdunu koruyan, Türk Milletinin hak ve menfaatlerini savunan şanlı Türk Ordusudur. [10] Bu sese kulak vermek yararlı olacaktır.

KAYNAKÇA:

[1] DORUK, Türk Ordusu Tarihi, İ. Kayabalı-C. Arslanoğlu

[2] a.g.e.S.371

[3]TÜRKLERİN TARİHİ, İlber Ortaylı-TİMAŞ YAYINLARI

[4]TEK ADAM-CİLT-II, Şevket Süreyya Aydemir

[5] http://ankaenstitusu.com/ordunun-milli-seciye-ve-ruhu/

[6] DORUK, Türk Ordusu Tarihi, İ. Kayabalı-C. Arslanoğlu

[7] http://ankaenstitusu.com/turk-kara-kuvvetlerinin-2229-yil-donumu

[8] Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, C.II, sayfa 135

[9] Prof.Dr.H.İNALCIK https://x.com/arsivtarih/status/1182366903911755776

[10] http://ankaenstitusu.com/turk-kara-kuvvetlerinin-2233-kurulus-yili-kutlu-olsun/