Kardak’ta krizin tırmandığı bir dönemde hava kuvvetlerinin yenilenmesi için düğmeye basan Yunanistan’da gündem ABD’den sipariş edilen F-35’ler. Ekonomistler Yunanistan bütçesinin bu harcamayı kaldırmayabileceğini belirtirken, F-35’lerin Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunmasının da bu kararda etkili olduğu görüşünde.
Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un talimatıyla F-16’ların ve S-300 füze sistemlerinin bakımının yanı sıra yeni F-35’lerin siparişini içeren hava kuvvetlerinin yenilenmesi planı uygulamaya konuldu.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki Kardak geriliminin tırmandığı bir döneme denk gelen plan doğrultusunda F-16 savaş uçaklarının bakımına başlanırken, jetlerin iyileştirilmesi çalışmalarından ABD’li savunma şirketi Lockheed Martin sorumlu olacak.
Yunan askeri kaynaklarına göre, 5. nesil tek motorlu F-35 taarruz uçakları için hazırlanan talep mektubu da Washington’a iletildi. İlk aşamada 20 adet F-35 uçağının siparişinin planladığı kaydedildi.
‘PLANIN MALİYETİ 10 MİLYAR DOLARI BULABİLİR’
Ancak plan, 2008’den bu yana ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan’da eleştirilerin hedefinde.
Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı Dimitris Viças, söz konusu planın bakanlığın 10 yıllık bütçe planlaması dahilinde olduğu ve fazladan bir euro bile harcanmayacağını belirtse de bakanlık kaynaklarının belirttiği rakamlar bunun çok üzerinde. Buna göre, planın maliyeti 10 milyar doları bulabilir. Kaynaklar sadece F-16’ların bakımının masrafının 1.2 ila 1.7 milyar dolar arasında değişeceği görüşünde.
Bu da gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 180’ine yaklaşan 315 milyar euro’luk kamu borcu bulunan Yunanistan’ın bu boyutta bir maliyeti nasıl karşılayacağı sorularını beraberinde getirdi.
GRIVAS: BU JETLERİ, DAHA ÖNCE TÜRKİYE ALDIĞI İÇİN İSTİYORUZ
Yunan Askeri Akademisi’nden Doç. Dr. Kostas Grivas, “Mali açıdan, F-35’leri satın almayı istemek bir skandal. Ülke mali açıdan korkunç bir durumda ve bu jetler çok pahalı. Bu jetleri, daha önce Türkiye aldığı için istiyoruz. Aslında sadece Lockheed Martin’e bağış yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomist Vangelis Agapitos ise hükümetin böylesi bir harcamayı açıklamak için bir süre daha beklemesi gerektiğini anlatarak, şu yorumu yaptı: “Kurtarma paketinin ikinci gözden geçirme süreci tamamlanmadan bunu açıklamak düşüncesizce. Hükümetin adımlarını tutarsız göstermesi sebebiyle bu plan, kreditörlerin hükümete şüpheyle yaklaşmasına ve ek tedbirler talep etmesine neden oluyor.”
Kaynak: https://tr.sputniknews.com/savunma/201702161027251831-yunanistan-kardak-f35/