AB ile yollarını ayırmaya hazırlanan İngiltere, Çin’le ekonomik ilişkilerini güçlendirme yolunda adımlar atıyor. Bu doğrultuda iki ülke, Londra’nın, Çin para biriminin offshore kullanımı için bir merkez haline gelmesi, temiz enerji araştırmalarında işbirliği yapılması ve karşılıklı ticaretin güçlendirilip teşvik edilmesi için anlaşmaya vardı.
Anlaşmalar, İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond ve Çin’in ekonomiden sorumlu üst düzey yetkilisi Ma Kai arasındaki ekonomi odaklı görüşmeler sonrasında açıklandı. Toplantılara İngiltere’deki iş çevrelerinin önde gelen liderleri ve ekonomiden sorumlu yetkilileri de katıldı.
İki ülke, Çin’in sıkı kontrol altında tutulan para birimi Yuan’ın uluslararası kullanıma açılmasını teşvik etme ve Londra’da Yuan bazlı iş alanları kurulmasını sağlama konusunda anlaştı. Bu anlaşma, İngiltere’nin başkenti Londra’nın Avrupa Birliği dışında küresel finans merkezi olma statüsünü sürdürmeyi sağlayabilir.
Çinli yetkili Ma Kai, düzenlenen ortak basın toplantısında, “İki taraf, gelecekte yapılacak ticaret anlaşmaları üzerinde görüşmeler yürütecek ve Çin-AB yatırım anlaşmasının sonuca ulaşması için çabalayacak.” dedi.
Ekonomik diyalog toplantıları her yıl düzenlense de bu yılki toplantılar ayrı bir öneme sahip. Pekin’deki görüşmeler, İngiltere’nin 2016’da AB’den çıkma kararı almasıyla farklı bir havaya büründü. Toplantılarda İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond’a İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney ve başka üst düzey İngiliz yetkililer eşlik etti. İngiltere bu nedenle bu yılki görüşmelere olağandışı kalabalık bir heyetle katıldı.
Bakan Hammond, Londra’nın, Avrupa Birliği’yle “geleceğe yönelik sürdürülebilir anlaşmalar” yapma arayışı içinde olduğunu kaydetti. Hammond ayrıca bu anlaşmaların, Kanada ya da Avrupa Ekonomik Bölgesi üyeleriyle yapılan anlaşmalardan çok daha karmaşık olmasının beklendiği öngörüsünde bulundu. Bakan, şirketlerin başka Avrupa ülkeleriyle ticaret yapması ve mali hizmet paylaşımında bulunması için şu anki mevcut durumu etkili bir biçimde yansıtacak şartların oluşturulmasını istediklerini kaydetti.
Çin’in ekonomiden sorumlu üst yetkililerinden Li Keqiang ise İngiliz bakanla yaptıkları görüşmelerden sonra güven verici bir ortam doğduğunu ifade etti ve Londra ile AB arasında ne olursa olsun, Çin-İngiltere ilişkilerinin bundan bağımsız olarak kararlı ve sağlam bir şekilde büyüyeceğini söyledi. Çin Maliye Bakanı Yardımcısı Shi Yaobin ise “İngiltere ve AB umarız Brexit müzakerelerini her iki taraf için de karşılıklı fayda sağlayacak şekilde sonuçlandırır.” ifadelerini kullandı.
Çinli ve İngiliz yetkililer ayrıca Pekin’in ulaşım alanındaki altyapı projelerini hayata geçirerek Asya ve Avrupa arasında ticareti güçlendirmeyi amaçlayan Bir Kuşak Bir Yol Girişimi’nde (İpek Yolu Ekonomik Kuşağı) İngiltere’nin oynayacağı rolün kapsamını genişletmenin yollarını da aradı. Maliye Bakanı Hammond, İngiliz İhracat Finansmanı Dairesi’nin Asya’daki Bir Kuşak, Bir Yol Girişimi bünyesinde yeni iş alanları kurulması için 33 milyar dolara kadar destek sağlayacağını açıkladı. Çinli yetkili Ma, bu konuda, “Çin ve İngiltere bu projenin doğal ortaklarıdır” dedi.
İki ülke, temiz enerji araştırmaları, ileri imalat ve hızlı tren projesi gibi konularda da daha yakın şekilde işbirliği yapma üzerinde anlaştı.
Bakan Hammond ise “Tüm bunlar, İngiltere’de daha güçlü, daha adil ve daha dengeli bir ekonomi oluşturma yönündeki vizyonumuza katkıda bulunan ve Çin’in de kendi ekonomisi için geleceğe yönelik olarak oluşturduğu planlarını destekleyen, memnuniyetle karşılanan adımlardır.” dedi.
Fotoğraf: AP
Kaynak: https://www.amerikaninsesi.com/a/ingiltere-ve-cinden-yeni-ekonomi-anlasmalari/4166642.html