….
BÜYÜK DEVLETLERLE İLİŞKİ KURMAK AYI İLE YATAĞA GİRMEYE BENZER
Rahmetli İsmet İnönü bir söyleşisinde “büyük devletlerle ilişki kurmak, ayı ile yatağa girmeye benzer. Uyurken bile gözün açık olacak” (Hulusi Turgut 1961) demişti. Çok doğru söylemiş. ABD Temsilciler Meclisi’nde sözde Ermeni soykırımının tarihinde görülmemiş bir oy çokluğu ile kabul edilmesinden saatler önce Turkish Forum’da yayınlanan “Sınır Ötesi Harekatın Bedeli Sözde Ermeni Soykırımının ABD Tarafından Tanınması Olmamalıdır” başlıklı yazım gerçek olmuştur.
Türkiye, BM Anlaşması’nın 51’nci maddesine göre Suriye’ye müdahale etmiştir: “Bu anlaşmanın hiçbir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya kadar, bu üyenin doğal olan kişisel ya da kolektif meşru müdafaa hakkına halel getirmez.” Türkiye, PKK’nın ve onun uzantıları olan PYD/YPG’nin saldırılarına maruz kalınca onların silahlı saldırılarına meşru müdafaa kapsamında karşılık vermiştir.
ABD Başkanı Donald Trump Barış Pınarı Harekatı’nın başladığı 9 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumla ilgili anlaşma çağrısı yaptığı mektupta Türkiye’nin askeri operasyonuna yeşil ışık yakmadığını açıklamış, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “ağır” bir mektup yazdığını söylemiştir. Trump Temsilciler Meclisi’nde azınlık lideri Cumhuriyetçi Kevin McCarthy‘den mektubun kopyasını masadakilere dağıtmasını istemiştir.
Mektupta Trump Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Eğer bu işi doğru ve insani bir şekilde yaparsanız tarih de sizi iyi yazar. Eğer iyi şeyler olmazsa, sizi sonsuza dek hep bir şeytan olarak görürler. Sert adamı oynama. Aptallık etme! Seni sonra arayacağım” demiş, mektubun ekinde Suriye Demokratik Güçleri’nin sözde komutanı Mazlum Kobani’nin Türkiye ile müzakere etmek istediğini belirttiği mektubu da eklemiştir. Benzer bir mektubu ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, Kıbrıs’a asker çıkarma yetkisi 16 Mart 1964’te TBMM’de oybirliğiyle kabul edilince 55 yıl önce (5 Haziran 1964) İsmet İnönü’ye iletilmek üzere ABD Büyükelçisi Raymond Hare’ye şifreli teleks ile göndermişti.
Mektupta ;“Tek taraflı harekete geçemezsiniz”, “Sovyetler müdahale ederse…”, “Sert tepki göreceksiniz”, “Bizim silahları kullanamazsınız”, “Kıbrıslı Türkleri toptan imha ederler”, “Güvenlik ve refahınızı düşünüyoruz”, “Menfaatinizle alakadarız”, “Geniş çapta muhasamata yol açar” ve “Her türlü kararı geri bırakın” tehditleri yer almıştır. Türkiye’yi ilk ziyaret eden ABD Başkanı Lyndon Baines Jonhson’un mektubunu Cüneyt Arcayürek 13 Ocak 1966’da Hürriyet gazetesinde yayınlamıştır:
“Hadiseler yaratan mektubun tam metnini açıklıyoruz .Herkesin merak ettiği mektubu elde edip açıklamak bir gazetecilik görevidir Cüneyt Arcayürek bildiriyor: Aylardır Türk kamuoyu milli bir Kıbrıs konusu ve bu konunun önemli dayanaklarından birisi olan “Amerikan Bileşik Devletleri Başkanı Mr. Johnson’un mektubu” ile yakından ilgileniyor. Biz gazetecilerin üzerine düşen tek görev Johnson’un mektubunu tam metin halinde ele geçirmek ve onu gazetelerimize vermekti. Ben, bugün bu görevi yapıyorum. Bu mektubun nasıl elde edildiği hakkında önümüzdeki günlerde bazı müthiş yorumları ve bağlantıları duyabilir ve okuyabilirsiniz. Çünkü her büyük olay üzerinde insanlar düşünür, konuşur. Johnson’un mektubunun ele geçirilip Hürriyet’te yayınlanması üzerinde de en az Meclis ve Senato’da konuşulduğu kadar laf edilecektir. Ama tarafsız bir gazete olarak Hürriyet, böyle bir mektubu ele geçirip yayınlamak suretiyle yaptığı gazetecilik görevinden sadece, şeref duyar.”
15 Ocak 1966‘da dönemin iktidarı, İnönü’nün verdiği cevabı da açıklamak zorunda kalmıştır. İnönü Johnson mektubuna verdiği cevapta, “mektubun gerek yazılış tarzı, gerekse içeriği bakımından hayal kırıcı olduğunu, ittifak münasebetlerine ilişkin konularda önemli görüş ayrılıkları belirttiği” vurgulamış, Time dergisine verdiği röportajda da tarihe geçen şu mesajı vermiştir: “Müttefikler tutumlarını değiştirmezlerse, Batı ittifakı yıkılabilir… Yeni şartlarda yeni bir dünya düzeni kurulur, Türkiye’de orada yerini alır.” 21 Haziran 1964‘te Johnson ile İnönü Washington’da bir araya gelmiş ve Türkiye Kıbrıs harekatını tam 10 yıl, bir ay ertelemek zorunda kalmıştır.
[flipbook pdf=”http://ankaenstitusu.com/wp-content/uploads/2019/12/Temsilciler-Meclisi-ABD-Ermeni.pdf”]
- THE ECONOMİST DERGİSİ’NİN İLGİNÇ SEÇİM YORUMU - 21 Mayıs 2023
- BAŞKAN BİDEN ERMENİ SOYKIRIMI DEDİ AMA BİZDEN YETERLİ TEPKİ GELMEDİ, ÇOK YAZIK! - 27 Nisan 2023
- BATI AVRUPA’DA “MELEZ REJİM” OLAN TEK ÜLKE TÜRKİYE - 13 Nisan 2023
- ÇANLAR KİMİN İÇİN ÇALIYOR: STANDARD&POOR’S TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU KIRDI - 5 Nisan 2023
- TÜRKİYE DEMOKRASİ ENDEKSİ’NDE SINIFTA KALDI - 7 Mart 2023
- DÜNYA BANKASINDAN TÜRKİYE’YE 1,78 MİLYAR DOLAR ACİL DURUM DESTEĞİ - 22 Şubat 2023
- DEPREM FELAKETİ BM ÜYESİ 79 ÜLKEYİ BİR ARAYA GETİRDİ - 14 Şubat 2023
- TÜRKİYE AİHM’DE TERFİ EDEREK BİRİNCİ OLDU AMA? - 30 Ocak 2023
- 2023 TÜRKİYE İKTİSAT TARİHİ KONGRESİ ŞUBAT AYINDA BAŞLIYOR - 24 Ocak 2023
- KEMAL KILIÇDAROĞLU: “LOZAN ANLAŞMASI’NIN İMZALANDIĞI GÜN BAYRAM OLARAK KUTLANMALIDIR” - 23 Ocak 2023